Днес, 10.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1993 – Ръководителката на детската вокална група „Пипи“ Нина Атанасова, гост в студиото, изказа топла благодарност към своята учителка Ивелина Цачева и към Стефан Панев – автор на някои от песните на „Пипи“. Групата първа изпя „Химн на Казанлък“ –  песента, написана от казанлъшкия музикант Тодор Колев по текст на съпругата му Стефка Колева.

1996 – Около 15 млн. /стари/ лева бяха вложени в ремонтните дейности на сградата на бившата детска градина №20 в Казанлък, превърната в Социален дом за възрастни хора №3.

1997 – Изпълнителен директор на „България-К“ ЕАД в Казанлък стана Владислав Гъндев.

1997 – „Търся провокацията у хората, които търсят себе си“, каза за „Вис Виталис“ след ревю на свои облекла дизайнерката Мариела Гемишева, завършила Художествената гимназия в Казанлък.

1999 – Завишена административно-наказателна дейност отбеляза Общинската полиция в Казанлък за първото полугодие на годината. Съставени бяха 697 акта при 1106 за цялата 1998 г. Наложените глоби надхвърляха 5 млн. /стари/ лева.

2000 – 4-ма полицаи бяха съкратени от общинската полиция, след като с 23-ма полицаи тя премина към РПУ-Казанлък.

2000 – Незапомнено увеличение на пожарите имаше за първите 10 дни на м. юли в региона – броят им бе 26.

2000 – По време на конференция на ДПС в Казанлък лидерът Ахмед Доган направи дълго изложение – за икономиката на държавата, за кредитите, инвестициите, МВФ, заплатите, производствата, банките, правителството, националното съгласие. Той направи извода, че „Европа не обича бедните и няма да приеме страни като България и Румъния и че ние сами трябва да си помогнем“. Проблем, според него беше, че българите не са добре информирани. „Държавата трудно може да мисли, – каза Доган. – Нашата основна грешка е, че не мобилизирахме бизнес-мислещите хора. Това е ключът на всички региони, вкл. и на вашия“.

2001 – Предаването „Утринно огледало“ на ефирна телевизия „Казанлък“ стана на 1 година. Негова водеща бе Петя Кефалова, журналист в телевизията.

2001 – Казанлъшки свещеници осветиха сградата на новосъздаденото читалище „Възродена искра“, в която доскоро се помещаваше отдел „Образование“ на Община Казанлък.

2002 – За Банадски-Карловац замина в този ден Детският фолклорен ансамбъл при НЧ „Искра“ за участие в празниците по случай 200-годишнината на града.

2002 – 12 работни места определи за община Казанлък Областният съвет по трудова заетост по Националната програма за опазване на реколта,2002.

2002 – Температурен рекорд регистрира в този ден в Казанлък учителят Марин Маринов, който от 15 години вписваше данните в специален дневник. В 6 ч. 30 мин. сутринта той бе измерил температура на въздуха 24 градуса.

2003 – Три балкански титли спечелиха катерачите от Алпийски клуб „Казанлък“ в гр. Волос, Гърция. Шампиони станаха Спасина и Тихомира Недялкови и Методи Зарчев. Христина Христова стана вицешампион.

2004 – В този ден бе осветен параклисът „Св. Богородица“, изграден в източния край на Казанлък със съвместните усилия на Митко Кълвача и хората, живеещи във вилната зона.

2004 – Самодейци от читалище „Светлина“ в с. Горно Сахране представиха премиерния си спектакъл „Женско царство“ – комедия на Ст. Л. Костов.

2006 – 6 години от основаването си отбеляза казанлъшкият Автомобилен спортен клуб „Ефко рейсинг“. За това време клубът бе взел участие в 61 състезания. От 2003-та година клубът стопанисваше детското автоградче, за което получи субсидия от Министерството на финансите.

2007 – Седмата годишнина от създаването си отбеляза Автомобилен спортен клуб „Ефко рейсинг“-Казанлък. През него бяха преминали 79 пилота, участвали във всички видове автомобилни надпревари в България. „Ефко рейсинг“ получи награда от Община Казанлък през 2004-та година за отбор на годината. В своите годишни награди радио «Вис виталис» също номинира „Ефко рейсинг“ през 2004-та година. От 3 години клубът бе сред основните организатори на възстановеното планинско състезание „Шипка“.

2008 – Филиал на Стопанската академия в Свищов да бъде разкрит в Казанлък – това бе темата на водените преговори между кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и ректора на Академията доц. Величко Адамов. Очакваше се Община Казанлък да получи разрешение от Министерството на образованието за разкриването на такъв филиал.

2008 – Девойките до 15 години на ВК “Казанлък” спечелиха вицешампионска титла от финала на републиканското първенство в Казанлък.

2009 – «Реализирахме силно местно самоуправление. Огромен поток от информация бе проучен, обсъден и в по-голямата си част трансформиран в решения», – отчете в доклада си за първото полугодие на годината председателят на Общинския съвет Васил Самарски. Статистиката сочеше: 739 предложения, молби и жалби – с 294 повече в сравнение със същия период на предходната година; 305 изпратени писма с отговори – с 46 повече спрямо същия период на 2008 г., проведени са 117 заседания на постоянните комисии – срещу 83 за първото шестмесечие на м. г.; 92 са приетите решения от ОбС, 80 въпроса е разгледал Председателският съвет.

2011 – 32-годишният казанлъшки колоездач Владимир Коев, със страховития прякор Пиранята, спечели дебютното издание на румънската Международна колоездачна обиколка на Сибиу. След 5 етапа и близо 480 км. Коев триумфира сред 114 колобегачи в северната ни съседка.

2011 – На Олимпийския манеж в конната гръцка база в Атина „Маркопуло” Михаела Иванова, на 22 години от „Спешъл Олимпикс атлет” на ездови клуб „Багатур” – Казанлък, заедно с коня Розмари, завоюва златен медал в дисциплината английска езда, който й бе връчен от Стойца Аргилашки от Българската федерация по конен спорт. „Михаела  доказа достойнствата на българската езда”, сподели треньорката й Нина Нанкова. За първи път български ездачи с увреждания участваха на международни състезания. Над 50 български коня от цялата страна участваха в програмата на „Спешъл Олимпикс”.

2014 – Районният съд призна за виновна казанлъчанка, с инициали К.А.С., съхранявала марихуана с общо тегло 46,8507 грама на обща стойност 281,10 лв. в гараж в  ж.к. „Васил Левски” до блок № 2. Наложеното й наказание бе 11 месеца лишаване от свобода.  

2014 – 10-годишната Весела Паунова от Казанлък, възпитаничка на Мариана Мъгева, завоюва с песента „Орисия” на Мими Иванова първа награда на международен песенен конкурс в Испания, Барселона.

2017 – Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе отличен с два медала от международни фотоконкурси. Златен медал от Фотографско общество на Америка, PSA, бе присъден за снимката му на голо тяло в Четвъртия Международен фото салон Пловдив 2017. От Международния фотоконкурс в Куманово Бедо е отличен със сребърен медал за снимката „Игра на момчета и момичета“.

2017 – Община Казанлък започна работа по първи етап на проект „Реконструкция на част от водопроводната мрежа на ж.к.“Изток““. За да осигури по-чиста питейна вода за жителите на квартала Община Казанлък сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на дейностите до 550 000 лв. от средствата за капиталови разходи на министерството за тази година.

2019 – Драскачи нашариха със спрей новите бетонни рампи на спортната площадка зад Младежкия дом. Спортната площадка има доста камери. На най-голямата рампа има много опасни болтове, които след премахване на старите рампи от метална конструкция и направа на бетонните рампи не са отрязани, около 6-7 болта са стърчащи около 4 см.

2020 –  С десетина граждани стартираха протестите срещу мафиотското управление на държавата и общината в Казанлък. Те се събраха пред сградата на община Казанлък само час след като самоорганизирането започна в социалните мрежи. „Това е само началото“, коментираха събралите се. Петима полицейски служители бяха пратени с готовност да посрещнат недоволните от властта казанлъчани и да охраняват събитето. Около 60 членове на ГЕРБ-Казанлък, предимно общински и държавни служители, бяха извозени с автобуси до столицата на контрапротеста в защита на „Борисов 3“.Стотици казанлъчани присъстваха на протеста в София по свое лично желание и на своя лична инициатива, показват кадри във Фейсбук.

2018 – Пороен дъжд, млад треньорски екип и с много млади футболисти – така започна предсезонната подготовка ФК „Розова Долина“. Начело на „розите“ застана Атанас Апостолов, който бе и играещ-треньор, а негов помощник стана Милен Христов, който пое отговорността и за всички юношески гарнитури на „Розова Долина“.

Доскорошният капитан Атанас Апостолов пък предаде капитанската лента на Димитър Вакавлиев, който бе избран единодушно от отбора за капитан.

2023 – За балон9бомба алармираха казанлъчани. Йордан и Красимира са закупили детски балон от центъра на Казанлък, който би трябвало да е пълен с хелий. Безобидното балонче с формата на зайчето Бъни, обаче се превърнало в бомба. След като почти две седмици балона бил на тавана в хола им спаднал и Йордан го изкарал на терасата. Запалил цигара, но част от огънчето паднало върху балона и последвал взрив. Предполагат, че търговецът го е напълнил с друг газ, а не безобидния хелий. „Аз се притеснявах, че на мое място можеше да е детето близо до мен, балонът беше на по на ниско и да й изгори цялата коса. Направо щеше да я обезобрази.“ – споделя Йордан, като семейството предупреждава да се внимава с уж безобидните балони.

2023 – 49 обвиняеми бяха осъдени от началото на годината до 30 юни 2023 г. за подпомагане на мигранти незаконно да преминат през страната по досъдебни производства на Районна прокуратура – Стара Загора. Те са с влезли в сила присъди. През посочения период са наблюдавани 60 досъдебни производства по чл. 281 от Наказателния кодекс, от които 12 бързи производства срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram