Днес, 08.09.2024г. – Живата памет на Вис виталис

Ds olil

1997 –Около 70 деца от 9 до 15 г. успешно завършиха тримесечните курсове по мюсюлманска култура и познания за корана. На заключителното тържество в Казанлък присъства главният мюфтия Фикри Сали.

1997 – В този ден встъпи в длъжност изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев, дотогава зам.-директор по търговските въпроси на дружеството.

1998 – Казанлък бе домакин на национален семинар за извънкласна работа по математика и информатика по повод 100-годишнината на Съюза на математиците в България.

1998 – Учреден бе Общински клуб за детски фолклор – дружество с идеална цел, с председател Дора Петкова.

1999 – В Агенцията по приватизация бяха джиросани акциите на „Арсенал“. Подписите си сложиха Захари Желязков и Николай Ибушев.

1999 – Безработицата в община Казанлък достигна 12,7% – близка до средната в страната, но с тенденция за увеличаване.

2001 – Ръководството на „Арсенал“ изпрати поздравително писмо до ректора на Тулския държавен университет Едуард Соколов по повод неговата 70-а годишнина. Много от водещите специалисти във фирмата са завършили Тулското висше училище.

2001 – В този ден почина един от най-възрастните жители на Казанлък – Косьо Мирчев, на 101 години.

2003 – По повод честването на 125 години от основаването на град Павел баня кметът Иван Иванов уточни в интервю, че са били чествани и 100 години от създаването на читалището в с. Търничене и че е било отделено специално внимание на младите творчески личности в общината. Той сподели, че рекламата на града покрай годишнината ще бъде използвана за бъдещите проекти по програма „Сапард“, преди всичко за възстановяване на уличната мрежа в града и селата.

2003 – В Казанлък бе учреден Младежки евроклуб с председател Георги Григоров.

2004 – Двама нови директори на дирекции бяха назначени в Община Казанлък – Мария Димова – на дирекция „Хуманитарна политика“, и Иван Марков – на дирекция „Международни програми“.

2004 – 2271 бяха децата, записани до тази дата в детските градини в община Казанлък, които бяха с 30 действащи групи, с една повече от предходната година. Една група от 20 деца беше разкрита в с. Долно Изворово.

2004 – В този ден Павел баня отбеляза празника на града. Новоучредената награда „Павел баня“ получи бизнесменът Николай Райчев.

2005 – Премиерното представление на детската постановка „Вещицата от килера“ представи  Драматичен театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Режисьор на спектакъла бе Милена Мавродинова. В постановка бяха включени кукли и маски, изработени в ателиетата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

2005 – С два приза се завърна мъжката фолклорна група „Нашенци“ от Международния фестивал „Еврофолк“, 2005 в Царево, където бяха заснети и няколко видео клипа с „Нашенци“.

2006 – В Руския културно-информационен център в София на ул. „Шипка“ 34 бе открита художествена фотоизложба „На Шипка всичко е спокойно“. Черно-белите и цветни фотоси бяха дело на казанлъшките фотографи Артин Азинян, Петър Бакалов и Александър Иванов.

2006 – В град Мъглиж бе учредена общинска организация на партия „Социалдемократи“. Присъства и председателят на партията Николай Камов. Към началото на 2006 г. в движението членуваха близо 30 000 души.

2007 – На язовир «Копринка» се проведе Национален преглед на туристическите умения и сръчности за VІІ приз „Кристален еделвайс”. Негови организатори бяха БТС и ТД „Орлово гнездо” – Казанлък.

2007 – Музиканти от Кралската Брюкселска академия за първи път изнесоха концерт в Казанлък, в Дом „Петко Стайнов“. Хелане Льопен – пиано и Едит ван Дайк – флейта, представиха популярни класически произведения. В концерта се включи и доц. Ростислав Йовчев от Националната музикална академия в България.

2008 – Казанлъшкият клуб “Авио делта“ спечели награда за принос в развитието на леката и спортна авиация по време на шестия Авиофестивал на леката авиация “Криле за всички”, който се проведе в Плевен. Наградата на Община Плевен на името на проф. Цветан Лазаров прие председателят на „Авиоделта“ Захари Бочев. Румен Иванов спечели второ място в клас „Мотоделтапланеризъм“.

2010 – Пред входа на парк „Тюлбето“ ок. 13 ч. в този ден пристигнаха повече от 100 туристи от различни краища на света. Автобусите им трудно паркираха поради липса на паркинг за автобуси. Гостите  бяха посрещнати от облаци от пепел, припомнящи за ремонт след ВиК-авария. Туристите трябваше да преминат опасния участък, който дори не бе обозначен, пазени от екскурзоводите. За шофьорите предстоеше ужасът от търсене на място за паркиране. Един от тях сподели, че на нито един от входовете на Казанлък не е указана посоката за известната Тракийска гробница. Туристка – испанка се възхити на уникалните тракийски гробници в Казанлъшко и препоръча да им се обърне по-голямо внимание за поддържането им и за стигането на туристите до тях.

2010 – В чест на празника  на Павел Баня – 8 септември, двама младежи – Недялко и Румен, подариха на Общината едноминутен видеоклип клип, представящ прочутите лечебни свойства на минералната вода, културата и традициите на хората от града.

2011 – Над 650 деца от Казанлък събра Лятната академия, организирана от библиотека „Искра”. „Такава проява библиотеката организира за първи път и в този смисъл това бе един експеримент“, по думите на директора Анна Кожухарова.

2011 – „Проблеми и развитие на тракийската култура” – под този надслов премина шестото издание на Националната научна конференция, провела се в рамките на Дните на тракийската култура в Казанлък. За шести път организатор на проявата бе ИМ „Искра”. В програмата на конференцията бяха включени 18 доклада. Сред имената на докладчиците бяха тези на професорите Валерия Фол, Николай Овчаров, Иван Маразов.

2012  – Казанлъшкият шахматист Цветан Стоянов спечели блиц-турнира в своята група до 12 години от 11-ия  Международен шахматен мемориал „Кесаровски-Станчев”, част от веригата „Балкан Гран при” в Слънчев бряг.

2013  – Празничен курбан, литийно шествие и връчване на годишната награда на кмета на Павел баня бяха включени в кулминационния ден 8-ми септември от празниците в курортния град.

2014 – В Старозагорска област за учебната 2012/2013 г. бяха  станали 30 ПТП, в които бе убито 1 дете. Ранени бяха 39 деца до 17 г. През учебната 2013/2014 г. ПТП-тата бяха 24, ранени бяха 27 деца до 17 г. В Казанлък най-много бяха пострадалите пешеходци на кръстовищата между ул. ”Стефан Караджа” и бул. ”23-ти Пехотен Шипченски полк” и между бул. ”Княз Ал. Батенберг” и ул.”Тъжа”.

2014 – Бедствено остана положението в общините Опан и Гълъбово и в част от община Раднево. Наводнените след разразилата се стихия частни имоти в областта бяха над 200. Засегнатите стопани получаваха еднократни помощи от по 325 лв. В община Казанлък наводнени бяха приземни етажи и къщи в селата Дунавци и Голямо Дряново.

2015 – 11 туристически атракции от Казанлъшко бяха включени в новия онлайн регистър на Министерството на туризма. Сред тях бяха гробницата на Севт III, Казанлъшката тракийска гробница, храмовете в могилите Шушманец и Оструша, Паметникът на свободата на връх Шипка,  Етнографският комплекс, дом „Петко Стайнов”, ЛХМ „Чудомир” и Музеят на розата. Общо 3 300 туристически атракции от цялата страна бяха включени в регистъра. 

2015 – Казанлъчанинът Тодор Ангелов от колоездачен клуб „Shockblaze Nessebar”, с време 1:53:23ч., зае първото място в генералното класиране и в „Елит“ 18-35 години в състезанието по планинско колоездене „Obzor Challenge-2015“.

2016 – Възпитаникът на казанлъшката Професионална Гимназия „Иван Хаджиенов“ Диан Братоев бе сред малцината българи, които се докоснаха до едноседмичен престой в Международния космически лагер по модел на НАСА Space Camp Turkey в град Измир.

2016 – На церемония днес по случай празника на град Павел Баня с решение на Общинския съвет бе награден Д-р Йордан Гечев за цялостен принос за развитието на балнеолечението в курортния комплекс. Той е дългогодишен ръководител на СБР-НК клон Павел баня, лекар-терапевт и общественик.Кмета на общината Станимир Радевски връчи почетен плакет, диплом и картина на местен художник на носителя на награда.

2017 – Борба за паркомясто или междусъседска война са причинили „запечатването“ на гараж на централен булевард в Казанлък със силиконова пяна.

2017 – Изявени казанлъшки спортисти подкрепиха прояви за децата от Дневния център при Дома в с. Бузовград, част от техния проект „Синьо лято“, който се осъществява за поредна година. След забавния празник на леката атлетика, със специален гост най-известната спринтьорка на града на розите, днес уважаван треньор Петя Пендарева, малчуганите имаха възможността и да поупражняват уменията си и в най-популярната спортна игра – футбола.

2017 – Казанлъшкият АНПТ „Искра“ с ръководител Цветан Цочев е получил висока оценка от Международната организация за фестивали IGF след турне в Гърция. Казанлъчани са играли на много сцени в различни градове в южната ни съседка.

2018 – Около 15 хиляди души се събраха край стената на язовир „Копринка“ за 15-я пореден път традиционен събор на приятелите на Русия в България. Той бе посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и премина под наслов „Европа е по-силна с Русия“. Съборът край язовир „Копринка“ е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България – НД „Русофили“.

Инициативата принадлежи на българи, работили някога в Коми. През 2003 г. те се събират в околностите на София за първия събор.

2022 – „Над 1 200 кг храна за животни, а за хората- хранителни продукти, почистващи препарати и други дарения, благодарение на всички вас  след малко пристигат в наводнените и бидстващи с.Богдан и с. Каравелово“, съобщи в социална мрежа Ивелина Недкова, която е лидер на Animal Hope Kazanlak.

2022 – Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 40-годишен мъж за това, че от началото на август тази година е държал в Казанлък насила затворена 32-годишна жена в условия на домашно насилие.  Лишаването от свобода е продължило повече от две денонщия и е било застрашено здравето на пострадалата. Насилникът е живеел на съпружески начала с пострадалата и имат четири деца. За случилото се е съобщил бащата на жертвата. Той подава сигнал на телефон 112, че не е виждал дъщеря си вече от месец и половина и има съмнения, че тя е заключена в дома си. Явилите се на място полицейски служители установили, че жилището е затворено, но от него се чувало шум . Със съдействието на екип на ПБЗН отворили вратата и открили пострадалата и едно от децата й. Жената била с травми. Приведена е в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

2023 – Кметът Иса Бесолу отмени всички празнични инициативи, насрочени 8-ми септември, когато Община Павел баня трябваше да отбележи храмовия си празник. Традиционният курбан ще бъде раздаден на жителите на 09.09.2023 г. (събота) от 11:00 часа. Причината за промяната на културната програма е обявеният от Правителството Ден на национален траур на Малка Богородица, 8 септември в памет на жертвите на водното бедствие по българското Черноморие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *