Днес, 01.07.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „СДС е обяздено от група лица. Най-разумно е да се направи глобален анализ на ситуацията в страната. Пропорционалната избирателна система не е добра – във властта влизат случайни корумпирани хора. Затова непрекъснато се налагат кадрови смени, синята идея се опорочава“, заяви в интервю за „Вис виталис“ Антон Табанджов, СДС-активист в Казанлък.

1993 – Д-р Денчо Бойчев представи в ефир за слушателите на радиото книгата си „Народните лечители в Казанлък и Казанлъшко“.

1996  – 8153 обекта провери през първото полугодие РПУ-Казанлък, като състави и актове за нарушения.

1996 – Към тази дата загубите на фирма „Динамика“ в Казанлък възлизаха на 14 млн. /стари/ лева. Цената на билета за градския транспорт бе 10 /стари/ лв.

1997 – На мястото на инж. Петър Попов акционерите на „Първи май“ ЕООД избраха нов изпълнителен директор – Щерю Берберов.
1997 – Пощенският клон на „Пощи и далекосъобщения“ в Казанлък бе обособен в самостоятелна структура с названието „Технологичен район за далекосъобщения“.

1997 – В този ден бе открито Археологическо лято,97. Швейцарското правителство отпусна 15 хиляди долара за разкопките край Казанлък.

1998 – Гръцка военна делегация от гр. Ксанти начело с ген. Асигопулос посети в този ден казанлъшкото поделение 22-160.

1998 – Със самостоятелни бюджети от тази дата бяха общините Мъглиж и Николаево – по решение на Министерския съвет.

1998 – Данаил Парнаров бе назначен за главен редактор на в. „Искра“ на мястото на освободения от борда на директорите Йордан Йорданов.

1999 – 909 млн. /стари/ лева бяха задълженията на големите данъкоплатци в Казанлък. Други 1200 милиона дължаха по-малките предприятия, отчитащи се в местната данъчна служба.

1999 – ХЕИ-Казанлък откри живак и бисмут в козметичния крем „Шърли“ – тайвандско производство. Магазините за козметика в Казанлък спряха продажбата му.

2000 – През първите шест месеца на годината на територията на община Казанлък родените бебета бяха 553, смъртните случаи – 396, сключените бракове – 169.

2001 – Пети регионален събор, с участието на гръцкия фолклорен ансамбъл „Дрося“, организира на м. „Историческа поляна“ на връх Бузлуджа Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък.

2001 – Областният съвет на СДС, в присъствието на ръководствата на 11-те общини в областта и сините депутати Йордан Соколов и Стефан Мазнев, обясниха изборните резултати на СДС – Стара Загора с емоционалния вот на избирателите в полза на НДСВ.

2002 – Одобрен бе още на първата сесия по програмата ПРООН към ЕС проектът на читалище „Искра“ в Казанлък „Долината на розите и тракийските царе“. Субсидията за една година бе 18 хил. лева.

2002 – Офис-мениджърът на „Орел Г-Холдинг“ Красимира Харизанова представи новия офис на холдинга в Казанлък, показвайки новите технологични удобства за работа с клиенти, които в страната бяха над 12 хиляди.

2003 – На специална пресконференция екипът на радио „Вис виталис“ разказа за участието си в Националния фестивал на радио- и телевизионните програми „Осмата муза“ в НДК – София и показа Голямата награда, която спечели – статуетка на Чарли Чаплин, дело на Ставри Калинов, и почетен диплом. „Вис виталис“ бе единствената регионална радиостанция в страната, удостоена с тази награда. На конкурса радиото се представи с радиопортрет на талантливата глухоняма поетеса и художничка от Казанлък Боряна Коскина.

2003 – Петър Пъдарски бе назначен за директор до завръщането на титуляра на Дирекция „Социално подпомагане“ в Казанлък на мястото на освободената от длъжността Бина Садова.

2003 – ВМРО и „Оборище“ учредиха в Казанлък политически съюз „Воля за промяна“ за участие в местните избори.  

2004 – „Към момента Институтът по розата в Казанлък разполага с 1200 дка розови насаждения“, информира в интервю за „Вис виталис“ неговият директор инж. Недко Недков.

2004 – Радио „Вис виталис“ започна да излъчва на нова честота – 89,3  FM. В 16 ч. на новата честота бе представена първата емисия новини.

2004 – Институтът по розата предостави за стопанисване от семейства от община Казанлък 500 дка рози.

2005 – „От днес, 1 юли, Професионалната гимназия по пластични изкуства “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък отново преминава към Министерството на културата и туризма“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ заместник-директорката на учебното заведение Петя Минекова. Преминаването на гимназията към културното ведомство бе съгласно Постановление № 107 на Министерски съвет от 6 юни 2005 г. До момента учебното заведение бе към Министерството на образованието и науката.

2005 – По данни на Хидрометеорологичната обсерватория в Казанлък от 1-ви да 3-ти юли измерените валежи бяха 79,6 л/кв.м, при средномесечна норма за юли от 62 л/кв.м. Валежите  продължиха. Нямаше данни за нанесени щети.

2005 – Общинските съветници в Казанлък одобриха трансформирането от публична в частна общинска собственост на здравните служби на 18 населени места в общината, тъй като не отговаряха на специалните закони. Част от тях бяха използвани за работа на „джипитата“.

2006 – Не бе увеличено нивото на язовир „Копринка“ вследствие на падналите дъждове. В язовира имаше близо 100 милиона кубични метра вода. Пълният му капацитет е 142 млн. куб. метра. През юли 2005 г. язовир „Копринка“ достигна своя воден максимум в 50-годишната си история. Тогава от язовира бяха изпускани по 224 куб.  метра вода в секунда.

2006 – 98 неправоспособни водачи бяха установили служителите на Пътна полиция-КАТ  в областта от 22 май до 30 юни. Полицията в страната провеждаше акция за пътна безопасност “Лято 2006”.

2008 – Спасина Недялкова стана отново първа и в двете дисциплини на състезателното катерене –скорост и трудност, в Плевен, където се състоя надпреварата при мъжете и жените за Купата на града. Две втори места спечели Методи Зарчев.

2008 – 11 смени от по 7 дни за казанлъшките деца бяха организирани през лятото в лагера в м. «Паниците» край Калофер. Таксата бе 28 лева за деца и 35 лева за ученици.

2008 – 19-годишната Мариела Петкова – възпитаничка на Теодосий Теодосиев от ПМГ “Н. Обрешков” в Казанлък, бе приета в най-престижния щатски университет Принстън. 4-ма бяха българите, приети в елитното учебно заведение, двама от тях се бяха подготвяли в Казанлък. За 1000-та места се бориха 25 хиляди младежи от целия свят.  

2008 – Заместник-кметът на Община Казанлък Юлияна Палазова подаде молба за напускане на общинската администрация с желание да остане общински съветник. Молбата й бе уважена от кмета Стефан Дамянов.

2009 – Задържан бе 20-годишен казанлъчанин, отглеждал канабис в двора на баба си в с. Крън. Канабисът бе с общо тегло 13,7 кг.

2009 – С второ място и статуетка и специално отличие и медал за Мария Бонева се завърнаха представителите на НЧ „Братство“ – театралите от група „Калпазанчета-таланчета“ в Енина, от участието си в Международния фестивал на изкуствата „Радост на брега“ в Бургас, в който над 1200 участници се съревноваваха на 7 различни сцени в града.

2009 – „40 дупки в Източното“ бе темата на репортаж на „Вис виталис“, излъчен в този ден. „Броихме ги, над 40 са. И са над 20 см широки“, – каза Цветнин Станчев, събрал в подписка до Община Казанлък над 1000 подписа на свои съседи, живеещи срещу ромската махала в Казанлък. „Безхаберието расте, жалко за доверието, което дадохме на кмета Дамянов“, каза Анастасия Янева. „Децата ни играят в локви. Да не говорим, че няма пешеходни пътеки и „легнали полицаи“, допълниха я съседи. Проблемът бе разгледан в Общинския съвет, съветниците препоръчаха на Общината да включи района в плана си за ремонти.

2010 – Шест състезателки – Григорова, Минтова, Манева, Стефанова, Акова и Дерменджиева, водени от преподавателите по физическо възпитание Тошко Узунов и Кръстьо Кръстев, станаха достойните и безспорни посланици на Казанлък в далечен Китай. Волейболистките, които бяха в основата на „Казанлък Волей”, надделяха с по 2:1 над Холандия, ЮАР и Швейцария. За „Вис виталис“ от името на Федерацията Деко Григоров сподели: „Безспорен успех! Изключителна 2010 година, в която далеч зад граница са наслаждават на играта на казанлъчанки, които достойно представят България. Създаваме прецедент в националната волей-история  с победите в китайската държава“.

2011 – 80 автори от цялата страна взеха участие в 11-ото издание на Националния конкурс за любовна лирика „Магията Любов”. Награждаването на лауреатите се състоя в Информационния център в Казанлък. Наградата за казанлъшки автор бе присъдена на Соня Фурнаджиева, а една от поощрителните награди бе за друг казанлъшки автор – Бончо Къров. 

2013 – След няколкогодишна съдебна битка казанлъчанинът Нанко Видев бе възстановен от тази дата на поста директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда – РИОСВ в Стара Загора.

2013 – Представителите на ТД „Орлово гнездо“ спечелиха пълен комплект от медали – общо 8 броя, от Държавното първенство по колоориентиране, което се проведе в Банско с близо 300 участници от цялата страна между 12 и 60 години.

2013 – След тежко боледуване почина Почетният гражданин на Казанлък Доко Доков. Доков е роден в Казанлък през 1929 г. Завършил е скулптура в Художествена академия, член е на СБХ, има самостоятелни изложби в Париж, Италия, Испания, Германия. Негови произведения са притежание на частни колекционери от цял свят.

2014 – Колони, капители, надгробни плочи, постаменти за статуи и части от тях – две глави и един торс, посветителни надписи и оброчни плочи предстоеше да обогатят колекцията на „Лапидариума“ на музей „Искра“. Каменната експозиция е разположена в двора на музея, под парадното стълбище, но до нея достъпът не бе възможен от няколко години. От 1 юли, в продължение на 10 месеца, предстоеше нейното обновяване. „Артефактите, с които ще се допълни „Лапидариум“-ът, са от Елинистическата и Римската епохи“, уточни уредникът от музея Меглена Първин.

2014 – Гимнастичките на Мариана Ламбова, ръководител на спортен клуб по художествена и естетическа гимнастика “Розова долина“, станаха трети в зоновото първенство за отбори от Южна България, което се проведе в Бургас.

2014 – Състезателката на ВК „Казанлък“ и студентка в НСА „Васил Левски” Виолина Николова спечели най-много гласове в първия етап на конкурса за най-красива и добра волейболистка Мис BGvolleyball.com.
2014 – 50 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол откри полицията в автомобила на И.Ш. на 29 години от с. Хаджидимитрово.

2014 – Девойките младша възраст на Волейболен клуб «Казанлък» станаха сребърни медалистки от държавното първенство в Пловдив. 

2014 – Сдружение „Бъдеще за децата” представи новия си проект „Гласът на децата” на рождения си ден – 1 юли. Представянето на проекта съвпадна със старта на „Лятна занималня”, която сдружението организира за трета поредна година.

2015 – Детско-юношеският фолклорен танцов състав „Арсенал“ при ДК „Арсенал“ с художествен ръководител Ваня Минчева се завърна с първо място от участието си в Танцовия фестивал-конкурс „Надиграване в Чирпан“. Над 20 колектива, разпределени в три възрастови категории, участваха в националната надпревара.

2015 – „Да рисуваме заедно Казанлък“ бе мотото на детския пленер, в който участваха деца от побратимения на Казанлък руски град Толияти и възпитаниците на школата по рисуване „Арт линия“, на школата към ОДК „Св. Иван Рилски“ и ученици от НГПИД „Акад. Дечко Узунов“. Рисунките от пленера бяха подредени в изложба на пл. „Севтополис“ в Казанлък.

2020 – В община Павел баня започна мащабно асфалтиране на улици в града и населените места. В град Павел баня ще бъдат изцяло асфалтирани ул. „Княз Павел”, ул. „Хаджи Димитър”, а след подмяна на канализацията и водопровода и ул. „Г.Бенковски”. Предстои асфалтиране на улици в с. Габарево, с. Търничени, с. Александрово, с. Манолово, с. Осетеново, с. Скобелево, с.Горно Сахране и др.

2020 – 55 балона полетяха в небето в чест на 55-тия рожден ден на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, който бе отбелязан на 1 юли. В двора на училището, спазвайки всички епидемиологични мерки, гости, ученици, учители и родители се събраха и с много усмивки изживяха специалното тържество.

2020 – Тежка катастрофа на разклона за град Крън стана малко след крънското ханче. Мотор, на който са били младеж на 20 години и момиче на 19 се блъска в лек автомобил „Мазда“. Автомобилът е отнел предимството на моториста, който е пътувал в посока „Север“, а колата излиза от пресечката на град Крън. И двамата на мотора бяха с опасност за живота.

2021 – Два блъснати автомобила, пострадали младежи. Това бе равносметката от среднощен екшън в центъра на Казанлък. Подпийнали младежи се качили на автомобил, но ударили паркирана в центъра на града друга кола. Тръгнали да бягат от местопроизшествието, но група младежи се развикала и опитала да ги спре. Водачката, която в последствие се оказала с 1,5 промила, тръгнала към младежите с колата и затиснала леко двама до контейнери за смет. Пристигнала полиция, която разтървала групите, влезли в пререкание

2021 – Посред бял ден Георги е бил жестоко нахапан от кучето. То му се е хвърлило в складовата база в Казанлък. Било е вързано на синджир, близо до сервиз за авторемонт. Мъжът преминавал в близост, като въобще не очаквал кучето да е толкова агресивно. Вдигнал ръка, за да се предпази, но питбула буквално откъснал част от ръката му. Наложила се хирургична интервенция. Мъжът ще подаде сигнал към полиция и прокуратурата за опасното куче..

2021 – Шофьор самокатастрофира, след като автомобилът му поднесе в локва и излезе от пътя. Инцидентът стана на главния път, близо до хипермаркет, на изхода на града, около 20:00 ч. , когато вилня бурята. Щетите не са сериозни. Пътищата отново заприличаха на реки, след като мощен атмосферен процес премина над града на розите, за щастие, без да причини поражения.

2022 – Снимката „Кичестият габър“ спечели бронзов медал и е сред победителите на Московските международни фото награди /MIFA/, които отличават своите печеливши фотографи от цял свят. Там тя е озаглавена „Безсмъртният гигант“ и презентира дървото като едно от най-старите на Балканите. Емблемата и гордостта на село Турия бе достойно оценена сред снимки от Италия, Китай, Япония.

2022 – Диана Искрева е новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, потвърди за Радио Стара Загора тя лично.

2022 – Занапред жителите и гостите на гр. Павел баня ще могат да паркират автомобилите си напълно безплатно, без значение дали е за кратковременен престой или не. Няма да се заплащат паркоместата и пред хотелите, къщите за гости и квартири.

2023 – Военнослужещ с цивилен бус прегази млад мъж на плажа на язовир Жребчево след концерта за Джулай морнинг. Пострадалият – 40 годишен мъж от Нова Загора е в болницата в Сливен в стабилно състояние и счупвания. Прегазеният е спял на поляната, когато даващият назад бус го е прегазил. Шофьорът на буса, който прегази мъжа, е действащ военнослужещ – редник от Казанлък. Той няма да бъде задържан, защото става дума за инцидент, без умисъл. Това съобщи военноокръжен прокурор подполковник Христо Кинев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram