Днес, 01.06.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ излъчи собствен клип-приветствие на няколко езика към гостите на Казанлък за 25-я Празник на розата и програмата на МФТФ – Международен фолклорен танцов фестивал, проведен за пръв път в Казанлък, организиран от ДК „Арсенал“.

1993 – Шоумен №1 на България Миодраг Иванов бе водещ на Конкурса за избор на Царица Роза в Казанлък.

1993 – В Казанлък започна да функционира телефон на доверието.

1993 – На стадиона в Казанлък по повод Празника на розата концерт изнесе Тото Кутуньо.

1995 – „Вис виталис“ започна да излъчва новини на всеки кръгъл час.

1996 – Японска делегация от гр. Фукуяма бе на посещение в Казанлък и се срещна с бизнесмени от общината.

1996 – Институтът по розата в Казанлък разпространи открито писмо до всички държавни институции с настояването да не се стига до ликвидация в навечерието на 90-ата годишнина на института. От 9 месеца работещите в него не бяха получавали заплати.

1997 – Своята 30-годишнина отпразнува в този ден ДГ „Мечо Пух“ – Казанлък.

1998 – 30-ата си годишнина отпразнува Детската специализирана болница в с. Бузовград. Театър „Л. Кабакчиев“ представи за децата спектакъла „Пипи сама вкъщи“.

1998 – УНИЦЕФ откри свой магазин в Казанлък.

1998 – Лидерът на Комунистическата партия Александър Паунов бе лектор в поредната дискусия на клуб „Дружба“ в Казанлък.

1999 – След като командването на Пета механизирана Шипченска бригада бе обявило, че 1 юни ще е Ден на отворените врати за учениците от община Казанлък, вратите на поделението не бяха отворени и този ден се превърна в „Ден на затворените врати“.

1999 – В парк „Розариум“ бе проведен детски празник „80 квадрата свобода“.

1999 – 30-ата си годишнина отбеляза детският танцов състав „Палавници“ към Детския комплекс в Казанлък.

1999 – Софийски художници, между които Светлин Русев и ученици на Дечко Узунов, взеха участие в пленера „В Долината на розите“ в Казанлък.

2000 – Органите на пътната полиция започнаха акция „Ваканция. Да пазим живота и здравето на децата“. От началото на годината имаше 5 случая на ранени при ПТП деца.

2000 – За 60 деца с тежки хронични заболявания и със социални проблеми беше организирано специално тържество. Подаръци – играчки осигуриха различни организации в Казанлък.

2000 – Три концертни фолклорни вечери „Изворът да не пресъхва“ бяха проведени в ДК „Арсенал“ по инициатива на танцовите формации на „Арсенал“ АД.

2001 – Със специален празник в ресторант „Магнолия“ приключи благотворителната инициатива на Общинската служба за социално подпомагане – Казанлък „Зарадвай дете!“ – за децата с тежки хронични заболявания и с тежки социални проблеми.

2001 – В музей „Чудомир“ бе открита изложба на деца от японския град Фукуяма.

2001 – В  рамките на Празника на розата бе открита изложба – керамика и литография на Светослав Пармаков и Петър Милев.

2001 – С 3 първи, 2 втори и 1 трета награда се завърнаха деца от Казанлък и региона от участието си в първия Детски фестивал на етносите „Децата заедно за България“, състоял се в Хасково. Първата награда бе за детската вокална група от с. Енина „Калпазанчета – талантчета“ с ръководител Аня Дерменджиева.

2002 – Този бе първият от двата празнични, наситени с много събития, дни по повод Празника на розата, провел се под патронажа на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, който бе гост на града. Той откри Западния транспортен възел „Кремона“ и участва в национална кръгла маса по розопроизводството.

2002 – В този ден бе открита къща-музей „Акад. Петко Стайнов“ в Казанлък.

2002 – С хорови празници бяха чествани 35-ата годишнина на Детски хор „Искра“ и 30-годишнината на Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ – Казанлък.

2002 – Проведен бе 12-ят конкурс за детска песен, организиран от ШИ „Емануил Манолов“.

2002 – Ден на отворените врати организира Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък.

2002 – Румен Денев и Женя Димова завоюваха първите места в поетичния конкурс „Магията любов“.

2003 – Синът на премиера Симеон Сакскобургготски – Кубрат, заедно със съпругата си Карла Ройо Вилярова и техни близки, присъстваха на празничното карнавално шествие в Казанлък в рамките на Празника на розата.

2003 – Безплатен достъп до интернет по случай 1 юни осигури за децата Интернет-клуб „Мания“ в Казанлък.

2003 – Първа в Европа стана Спасина Неделякова – състезателка по спортно катерене от Алпийски клуб „Казанлък“, спечелвайки турнира „Арко“, Италия, в дисциплината трудност. През с. г. Спасина спечели в Австрия още 2 турнира и бе първата и единствена към момента българка с такива постижения.

2004 – В този ден бе поставено началото на тържествата, посветени на 80 г. от създаването на „Арсенал“ АД – на територията на Казанлък.

2004 – 80 г. от създаването си отбеляза казанлъшкият в. „Искра“. Организиран бе празничен турнир по спортна стрелба – първото място спечели отборът на „Властта и приятели“; второто – отборът на радио „Вис виталис“ и ефирна телевизия „Казанлък; третото – отборът на местните печатни издания.

2005  – Съвременна детска книжка – фантастика със заглавие „Въже от светлина“ написаха и илюстроваха 10 деца между 11 и 13 г. от  казанлъшкия Клуб „Фентъзи“ с ръководител Валентина Димова.

2006 – По случай 1-ви юни казанлъшката Пета Шипченска механизирана бригада отново отвори врати за най-малките, които с интерес разгледаха военната техника в бригадата. Във военното подразделение в Казанлък се извършваше голяма част от подготовката на мироопазващите български контингенти.

2006 – Председателят на Общинския съвет Васил Самарски изпрати над 250 персонални писма до абитуриентите във всички казанлъшки училища, различни обществени институции и фирми в региона. С тях те получиха и Обръщението му, в което той с особена острота и загриженост постави въпроса за реализацията на младите хора. Самарски бе автор на инициативата „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък“.

2006 – „Щандът на казанлъшката оръжейница „Арсенал“ АД е един от най-атрактивните на изложението за военна техника „Хемус“ 2006, – каза в интервю за „Вис виталис“ търговският директор на фирмата Христо Ибушев. На изложението за първи път бе представена най-новата разработка на фирмата – пистолетът „Арсенал-Компакт“. „Към него се проявява изключителен интерес“, коментира още Ибушев.

2006 – Международният фолклорен танцов фестивал „Казанлък“,2006 бе тържествено открит на пл. „Севтополис“. В него участваха фолклорни танцови формации от България, Гърция, Турция, Македония, Румъния, Русия и Нова Зеландия.

2006 – Открит бе шестият национален фотопленер „В Долината на розите“, в който 10 утвърдени фотографи от цялата страна отразяваха красотата на Розовата долина и Празника на розата. Първият фотографски пленер в Казанлък е проведен през 1985 г.

2006 – Читалище “Цвятко Радойнов” в Крън бе едно от първите 25 читалища в страната, получило лиценз  за професионално обучение в 13 професии сред които: администратори, шивачи, монтьори, фризьори.

2007 – Над 1000 балона, като послание за мир в света в Международния ден на детето, пуснаха към небето участниците в Международната детска асамблея “Знаме на мира”, на която Казанлък бе домакин за първа година. Евгения Живкова, председател на Фондация «Людмила Живкова», откри монумент на Асамблеята със специално изработена камбана. Участниците в Асамблеята изявиха своя талант в Първия национален детски театрален фестивал “Малки деца – големи таланти”. Друга проява бе създаването на най-голямата детска рисунка с послание за мир в Европа “Аз съм дете и обичам …”. Деца от цялата страна станаха автори на най-голямата детска рисунка с дължина 1000 м. В интервю за «Вис виталис» Жени Живкова обяви, че през следващата година официално ще бъдат чествани 10 години от създаването на Фондация «Л. Живкова».

2007 – Илюстрована пощенска карта на тема „100 години от откриването на Опитна станция по розата Казанлък“ бе пусната в продажба в Казанлък. Картата носеше стандартен знак за цената на пощенската услуга, специален пощенски печат и имаше филателна стойност. Тиражът й бе 685 броя.

2007 – 6-годишната Габриела Тодорова от ЦДГ „Звънче“ – Казанлък бе избрана за Мини мис царица Роза 2007 на конкурс с участието на 20 деца от детски заведения от община Казанлък. Тя дефилира в празничното шествие на 3-ти юни заедно с Царица Роза,2007 Лора Георгиева.

2007 – „Време е да си отговорим защо голяма част от младите хора напускат Казанлък и търсят щастието си другаде, далеч от родните си места. Да обединим усилията си като общество и да  отговорим на очакванията на младежите“, – каза в официалното си слово по време на тържествената сесия на Общинския съвет председателят на ОБС Васил Самарски. Той подчерта, че Общинският съвет от година работи в тази насока. Очакваше се публично да бъдат оповестени резултатите и анализът от първото мащабно социологическо проучване, поръчано от Общинския съвет, за нагласите на младите хора съзнателно да изберат община Казанлък за място на своето развитие. Тържественото заседание бе проведено в чест на младите хора в община Казанлък и в чест на техните мечти и надежди. За първи път сесията бе ръководена от председателя на Общинския съвет Васил Самарски и от председателя на Младежкия общински съвет Стелиан Славов.

2008 – В специално писмо до Община Казанлък министър Стефан Данаилов, след консултации с Националния археологически институт и музей при БАН и Центъра за тракология, изрази становището си относно внесената в Министерството на културата докладна записка за проекта “Севтополис” във водите на язовир «Копринка». Предвид значимостта на обекта за културното наследство на България и развитието на туризма в региона той поиска становище на Общината относно провеждането на международен конкурс, който ще даде възможност да се представят по-широк кръг възможни концепции за експониране на посочения археологически обект.

2008 – В Павел баня завърши четвъртият Празник на розата и минералната вода.

В международния фолклорен фестивал взеха участие танцови ансамбли от Русия, Гърция и България. Кулминацията на празника бе изборът на Царица Роза Павел баня 2008 – 18 годишната абитуриентка от  СОУ „Христо Ботев” Даниела Русева.

2008 – Трима нови началник-отдели бяха назначени след конкурс в общинската администрация – за отделите “Нормативно-правно обслужване”,  “Административен” и “Образование , младежки дейности и здравеопазване” – съответно Адриана Тенева, Ваня Иванова и Донка Симеонова.

2008 – «12 ученици от Казанлък са класирани на призови места в крайното класиране на Международното математическо състезание „Европейско кенгуро“, – съобщи в интервю Христо Лесов, зам.-председател на местната секция на Съюза на математиците. В състезанието участваха общо 16 хиляди ученици от 2-ри до 12-ти клас, които в рамките на 75 минути трябваше да решат сложни математически казуси. Деветокласникът Марин Бакърджиев от ПМГ „Н. Обрешков“ бе втори в генералното класиране.

2009 – ПГ по лека промишленост и туризъм традиционно организира Ден на отворените врати. Целта бе кандидат-гимназистите и техните родители да се запознаят на място с материалната база, с условията за учебния процес, със специалностите и програмите, по които ще бъдат обучавани учениците.

2009 – Шест отличия на младежи, проявяващи интерес към журналистиката, връчи екипът на вестник ”Искра”. Наградите бяха дадени за участието на момичетата и момчетата в Работилницата за млади журналисти, организирана по повод 85-тата годишнина на казанлъшкия вестник. Кандидат-журналистите получиха и специалното издание “По стъргалото – джобно помагало за днешни рекламодатели”, събрало 260 автентични текста на обяви, рекламни карета и съобщения от 1924 г. до 1944 г.

2010 – Казанлък бе домакин на уникална изложба от над 200 гоблена, някои от тях шити с години. Своите творби представиха в ДК „Арсенал” 18 жени от страната, представителки на националния клуб „Българска шевица”.
2010 – „Младите хора на Европа – заедно срещу дискриминацията и социалното изключване” – това бе новият проект на Община Казанлък с продължителност 4 месеца, финансиран по Програмата на ЕК „Младежта в действие” на стойност 17 553 евро. В рамките на проекта бе проведен младежки обмен, в който се включиха 31 младежи между 14-17 години и 8 ръководители от 4 държави – България, Франция, Унгария и Румъния.

2011 – Дни на отворените врати организира ръководството на Дома за стари хора № 3 в Казанлък с директор Пенка Ганарева по повод 13-ата годишнина на дома, открит на 1 юни 1998 г. с финансовата помощ на Радка Арнолд, казанлъчанка, живееща в Германия.

2011 – Точно в 10 ч. на 1 юни в двора на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” в Казанлък  отекна Вазовото стихотворение „Аз съм българче”. Над 200 деца се включиха в инициативата на Академика БГ за едновременно рецитиране на стихотворението, която се проведе под патронажа на президента Георги Първанов. В инициативата се включиха 152 училища и 40 детски градини от 83 града и 45 села.

2011 – 13 талантливи деца от Казанлък бяха поканени на церемонията по връчването на наградите на фондация „Димитър Бербатов“. Възпитаничката на ШИ „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра-1860“ и на СОУ „Екзарх Антим I“  – Александра Симеонова бе в призовата тройка във втора възрастова група (V – VIII клас) в категория „Изкуства“ в конкуренция от над 250 деца от цяла България. Сред номинираните бяха и Мария-Йоана Тенева, Сибел Зейнелова и Никола Георгиев. Ученичката в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък Пламена Георгиева бе победител в категория „Изкуства” IX-XII клас.

2011 – В двора на НЧ „Възродена искра” бе проведен детски празник „Аз съм най-най”.

2012 – Нели Славова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий”  бе избрана за Царица Роза,2012. Нейни подгласнички станаха  Миглена Георгиева от СОУ „Екзарх Антим Първи“ и Ивона Балъкчиева от НГПИД „Дечко Узунов”. Общо 10 бяха претендентките за титлата Царица Роза. В интервю за „Вис виталис“ Нели сподели за намерението си да учи моден дизайн, както и че има идея как да промени облеклото на Царицата и как – избора на Царица Роза, ако й се предостави такава възможност.

2012 – На 88 години стана в този ден в. „Искра“. На пл. „Севтополис“ екипът на вестника раздаде 88 килограма бонбони и 88 броя на вестника на своите малки и големи приятели и почитатели. Първият брой на вестник „Искра“ излиза на 1 юни 1924 година. Негов създател е Петър Топузов. Той е най-старият общински вестник в България.

2012  – Волейболистките на „Казанлък Волей”, момичета до 12 години, спечелиха златните медали  на Държавното първенство в Шумен.

2012 – В Деня на детето официално бе открита обновената сграда на ОУ „Чудомир”. Строително-ремонтните работи бяха изпълнени в рамките на проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от гр. Казанлък”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Регионално развитие 2007-2013” и от Община Казанлък.

2013 – 1 юни в Казанлък премина под знака на Празника на розата и Деня на детето. Спектакъл, конкурс за детска песен, избор на Мини Царица Роза, а заедно с тях и Фестивал на виното „Розе“, наречен „Вино и рози в Долината на тракийските царе“, бяха част от празничните събития. Казанлъчани и гостите на града се насладиха и на продължаващия Международен фолклорен фестивал, както и на концертите на духовия оркестър при ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и на световно известната пианистка Йоко Нагашима. В навечерието на Деня на Ботев на пл. „Севтополис“ бе проведена тържествена заря-проверка. Празничният ден завърши с концерт на група „Грамофон“.

2014 – 24 казанлъшки красавици от детските градини в Казанлък участваха в превърналия се в традиция конкурс  ”Мини Царица Роза“. Той бе проведен на сцената на площад „Севтополис”. Участничките се представиха в три тура: рецитаторски умения, танци, бални тоалети. Всички момиченца поучиха корони на различни красиви цветя и ленти от Царица Роза,2014  Гергана Петрова и нейните две подгласнички – Ренета Колева и Бетина Миткова. 

2014 – Цветелина Николова спечели поредния си златен медал от силното международно състезание от клас G1 Австрия Оупън в Инсбрук. То се проведе с участието на над 1700 състезатели от цял свят, представители на 40 държави. 

2014 – Отборът на СК „Шори Доджо” – гр. Казанлък се завърна от провелата се 3-та Национална купа по шотокан карате до в гр. Габрово с общо 14 медала.

2014 – Константин Митев и Николай Колев, Ася Динова и Светла Ангелова прибавиха по още една титла от Националната верига на България по плажен волейбол, след като спечелиха турнира Казанлък Мастърс 2014, съответно при мъжете и жените.

2015 – За трета поредна година художникът-график Петър Бояджиев – казанлъчанин, живеещ в Канада, организира международната изложба-конкурс Мини принт /малка графика/. Домакин на това издание бе Художествена галерия – Казанлък. Участваха 90 автори с над 200 творби.

2015 – За четвърта поредна година по време на Празника на розата десетки казанлъчани дегустираха от изделията на изложбата „Хлябът на българина – обред, бит и вяра“, която бе подредена в парк „Розариум“. Събитието бе реализирано от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм и Община Казанлък.

2015 –  „Проблемът на това управление, на ГЕРБ, е че няма икономическа програма. То не знае, но и не мисли кои са секторите, които да развива, къде да насърчава, как да управлява държавната собственост, как да прави политики за растеж, за повишаване на потреблението и доходите. Затова сега всичко се прави на парче и се запушват едни дупки, но се отварят други”, заяви на среща с членове и симпатизанти на БСП в Стара Загора Драгомир Стойнев, зам.-председател на НС на БСП и депутат от региона. Той каза още, че системата няма да издържи дълго време така и дори да се довърши този мандат, проблемите в икономиката ще се задълбочават.

2015 – За първи път в Града на розите се организира Национално детско надиграване “За ръчица“ под надслов „Деца играят българско хоро“. Организатори на проявата бяха Дора Петкова и Петър Белчев от НЧ „Жар-2002“. 14 клуба от цялата страна се включиха в надиграването, сред тях и 4  местни. На пл. „Севтополис” се състоя 8-то Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, в което  участваха 34 клуба.

2015 – Два сребърни медала завоюваха атлетите на клуб „Цветанка Христова“ от приключилия в София Национален шампионат за юноши и девойки младша възраст. Вицешампиони на копие станаха възпитаниците на треньорката Светла Миткова – Ясмин Бошнак и Валентин Цветков.

2016 – За четвърта поредна година художникът график Петър Бояджиев организира в своя град международната изложба-конкурс МИНИ ПРИНТ /Малка графика/. Домакин на това издание отново е Художествена галерия – Казанлък, в чиито зали експозицията ще бъде на разположение през целия месец юни. Събитието е част от програмата на Фестивала на розата 2016г

2016 – Омбудсманът Мая Манолова връчи на казанлъшкия коафьор Стенли, инициатор на кампанията „Надеждата е красива“ и децата, участвали в инициативата, в подкрепа на онкоболни малчугани почетни медали „Добро сърце“. Манолова пристигна в салона на ул.„Иван Вазов“ № 4 в компанията на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, областния лидер на БСП Васил Самарски, зам.-председателя на ОбС Стара Загора и общински съветник от „БСП лява България – за Стара Загора“ Даниела Лекина, която подкрепи кампанията в областния град, омбудсмана на Казанлък Гинка Щерева и др

2016 – Д-р Кети Маналова-Владкова на специална церемония в София получи националната награда „Златна ябълка“, с която се удостоява МБАЛ“д-р Христо Стамболски“. Призът е за работата в болницата против изоставяне на децата.

2020 – От 1 юни до 29 юни в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък можеше да бъде разгледана изложбата „Цветето и дъбът“, колекция акварели и маслени картини на майстора на четката Чудомир и неговата спътница в живота – Мара Чорбаджийска. Творбите са от фондовете на Литературно – художествен музей „Чудомир“ и Художествена галерия – Казанлък.

2019 – През деня има осветление, а през нощта нито една от лампите не свети, написа С.П. Снимките са от новия парк в кв. „Изток“, блокове 47, 48 и 44 в Казанлък. Снимките са от 31 май в часовете по обяд и вечерта, и от утрото на 1 юни. Освен неработещото осветление, в квартала се жалват и от затревените площи, които се косят рядко и в които се „развъждат“ кърлежи.

2019 – Ледени късове стоят почти 24 часа след градушката в с. Змеево. Там земеделската продукция е изцяло унищожена в дворовете на хората. В старозагорско леден дъжд е паднал в селата Хрищене и  Колена.

2020 – След сингнал на presstv.bg започна реконструкция на паметника на ген. Скобелев. Вероятно заради катастрофи или некачествено слагане на част от орнаментите около паметника, част от тях бяха в окаяно състояние и се нуждаеха от ремонт.

2020 – Паметна плоча бе вандализирана. Тя се намира на пътя от Бузлуджа към Шипка, на 4-ри километра от разклона на „Факлите“.  Плочата, до която има изграден кът за отдих, бе разбита на парчета. За това бяха подали информация преминаващи туристи. Това бе и повод  за подаване на сигнал до полицията от Румяна Друмева, председател на общинската организация на БСП. Плочата е поставена в памет на загиналите партизани от Габровско – Севлиевския отряд. При проверка, направена от Друмева, станало ясно, че плочата не е регистрирана в обхвата на паметниците, които се стопанисват от НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

2021 –  Навършиха се 97 години от излизането на 1 брой на вестник „Искра“. „Искра“ е вестник, който се издава в Казанлък от 1 юни 1924 година. До брой 281 името е „Казанлъшка искра“. Излиза 2 пъти в месеца като частен околийски вестник за културни и стопански въпроси. Основател е Петър Топузов. От брой 5 урежда редакционен комитет в състав: Петър Топузов, Стефан Попвасилев, Гено Дочев, Маню Стайнов, Стефан Мирчев, Димитър Чорбаджийски – Чудомир. От брой 241 редактори са Димитър Чорбаджийски – Чудомир и Гено Дочев, урежда редакционен комитет при Ученолюбива дружина „Искра“. Печата се в печатница „Светлина“ в Стара Загора и в печатница „Гутенберг“ в Казанлък. От брой 282 урежда редакционен комитет. Наличен е електронен архив на броеве на вестника.

2021 – „Китайският „Казанлък“. Така е озаглавен материал, публикуван на 31 май в сайта на Радио Китай за чужбина. В публикацията имаше и 5 минутно видео, което ни пренася в едно малко градче в окръг Пинин в провинция Шандун. То се казва Мейгуей, което означава „Роза“ и е нещо като китайският Казанлък.

2022 – 20 години Дом „Петко Стайнов“. Петко Стайнов един от най-забележителните български композитор и музикален общественик. Роден е на 01.12.1896 г. в Казанлък. През 2002 година, на 1 юни, в сградата на родната му къща (обявена за паметник на културата от национално значение), фондация „Петко Груев Стайнов“ създава музей. Музеят е филиал на Исторически музей „Искра“. Експозицията на музей „Дом Петко Стайнов“ е разположена в две зали и представя жизнения път на композитора, симфоничното и хоровото му творчество, академичната и музикално-обществената му дейност, публицистиката му и др.

2022 – 24,5 литра на квадратен метър е бил дъждът, който този следобед се изсипа над Стара Загора. Това съобщи Пламен Тодоров, началник на отдел „Опазване на обществения ред и управление на кризи“. 11 са сигналите за паднали клони и дървета, получени на телефоните на градска мобилност. Няма данни за пострадали хора, уточни Пламен Тодоров. В социалните мрежи бяха постнати десетки снимки и видео от бедствието, някои от тях са тревожни.

2022 – В Осло е арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация. Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция, предаде Асошиейтед прес. Той е бил задържан в Стара Загора.

2023 – В казанлъшкия парк „Розариум“ бе представена 120-метровата рисунка. Тя бе сътворена от малки художници от всички школи по рисуване в града. Идеята за направата е на Ваня Запрянова от школа „Арт линия“, подкрепена от Община Казанлък. 120- метровата рисунка е направена от еднометрови пана, на всяко от които присъства изображение на роза.

2023 – Известната българска дизайнерка Евгения Живкова представи новите облекла на Царица Роза  и подгласничките й. Роклите са ушити от нейната модна къща, повлияни от красотата на казанлъшката роза Дамасцена. Роклите на Жени Живкова заменят създадените през 2018 г. царствени одежди от Мариела Гемишева, която пък облече 50-ата казанлъшка царица и нейните подгласнички. Те имаха деструктивна форма, наподобявайки разцъфнал розов цвят.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram