„Дихание от Долината” подготвя Театър „Л. Кабакчиев” за 110-я Празник на розата

Ds olil

Трескави репетиции вървят в Театър „Л. Кабакчиев“ в навечерието на Деня на Славянската писменосгт и култура, където се подготвя постановката „ Дихание от Долината“ за 110-та годишнина на Празника на розата. Спектакълът е една съвместна продукция на казанлъшкия театър с танцови и вокални формации от община Казанлък. Идеята, либретото, режисурата и хореографията са дело на Светлин Ивелинов – хореограф, балетен режисьор и главен балет – майстор и хореограф на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Автор на оригиналния текст е казанлъшкият поет Румен Денев. В спектакъла участват актьори от трупата на Т „Л. Кабакчиев“, солисти – балетисти от Държавна опера Ст. Загора, изпълнители от танцови и вокални формации – КСТ „Роза“, ВГ на Надя Тончева и двете формации от ДК – Казанлък и танцьори от НЧ „Жар“. Красотата, изразена чрез метафората на Розата като символ на съвършенството в природата, провокиращ естетически стремления у човека, е линия в либретото на спектакъла. Хората от Долината въплътили през епохите античните идеяли за смелост, сила, героическа чест, красотата на тялото и духа , подвластни на магията на хубавото вино и маслодайната роза са персонажите в този спектакъл, в който главен герой е човешкият стремеж към хармония и съвършенство, синтезиран в сценичния образ на Красотата на Розата, обясняват своите идеи създателите на спектакъла.
Създателите на „Дихание от Долината“ ще работят и в празничните дни. Целта на Т „Л. Кабакчиев“ с тази постановка е , да създаде ярък акцент в културната програма на Празника на розата, провокирайки интереса на хилядите туристи, които го посещават, обясняват от културния институт. А също така и да бъде положено началото на една нова практика – задължително участие на културния институт в Празника на розата и Дните на тракийската култура.
Спектакълът „Дихание от Долината“ ще бъде представен пред казанлъчани и гостите на Празника на 31 май от 21 часа на площад „Севтополис“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram