Дисидентът Бочев: Най-после Георги Марков ще има паметник

Президентът Росен Плевнелиев обяви началото на кампанията „25 години свободна България“. Близо 120 ще са събитията, с които се отбелязва четвърт век от демократичните промени. Сред тях и откриването на паметник на Георги Марков на площад „Журналист” в столицата.

Паметникът на жертвата на т.нар. „български чадър”, журналистът Георги Марков, вече се отлива. Това съобщи за Пресс тв  писателят-дисидент Димитър Бочев, който е председател на Инициативния комитет за въздигането на паметния знак.

Бившият ни посланик в Чехия Бочев бе на частно посещение в града ни. Той даде кратко интервю за зрителите на телевизията, в което за първи път разкри подробности, а именно какво ще пише на скулптурата. „Мъртвите отварят очите на живите, а живите затварят очите на мъртвите”, това ще е издялано на паметника. Това е надслов на едно мое есе, посветено на Георги Марков. Но мисълта съм взел от народната ни мъдрост”, призна Димитър Бочев.

В последните месеци той отпечата в медиите непубликувани писма на Георги Марков от кореспонденцията им през 70-те години на ХХ век. Двамата са приятели в продължение на десетилетия. Марков работи в Лондон, а Бочев в ГФР. Сензационните епистоларни откровения взривиха читателската публика.

„Авторът на „Задочни репортажи“-Георги Марков, трябва да бъде увековечен, защото без неговото присъствие, днес нямаше да можем да разговаряме с Вас”, отбеляза Бочев.

d0bd

 

Цялото интервю можете да гледате в емисия „Новини” по Пресс тв.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram