„Джаз фест Казанлък 2022“ обещава богата програма

Седмото издание на „Джаз фест Казанлък“, който е част от традиционните „Празници в долината на тракийските царе“, ще зарадва казанлъшката публика с редица музикални събития. Това съобщи за БТА преподавателят по поп и джаз пеене Надя Тончева, която организира фестивала съвместно с Община Казанлък. 

„В това издание на формата продължаваме една традиция от миналата година, която се надяваме да остане и занапред. Това е Вторият национален конкурс „Поети с китара“, посочи Тончева. Събитието ще се състои на 27 август на сцената до Тракийската гробница в парк „Тюлбето“. В него ще вземат участие десет от най-популярните бардове в страната – Геновева Цандева, Диан Максимов, Иво Русев, Йордан Пеев, Красимир Йорданов, Михаил Гроздев, Румен Спасов, Татяна Йотова, Тодор Янкулов и Явор Георгиев. Всеки от тях ще изпълни по две свои песни, обясни Надя Тончева. По регламент всеки музикант участва в конкурса с една песен, като условието е да бъде автор на музиката и на текста. 

„Тази година сме решили публиката да избере победителя в конкурса“, посочи Тончева. След изпълненията ще бъдат раздадени талони за гласуване на всички желаещи. В паузата по време на вота на публиката и обработката на резултатите ще се състои рок концерт на група “Old School Rock Band”, които са популярни в града и региона, допълни тя. Освен наградата на публиката, организаторите са предвидили и още две специални награди. Един от изпълнителите ще спечели китара от местната фабрика „Кремона България ЕООД“. Другата специална награда е на Литературно-художествен музей (ЛХМ) „Чудомир“ за най-добър текст на песен, посочи още Надя Тончева. Музикалната вечер ще продължи в 23:00 часа в „Ню Йорк Пъб“, където всички участници ще се срещнат с публиката в неформална обстановка и ще продължат своите изпълнения.

„Седмото издание на джаз фест Казанлък ще започне с изложба на известния фотограф Константин Зайков, който снима специално джаз събития и има богата колекция от фотоси от най-големите джаз фестивали в България и чужбина“, коментира още Надя Тончева. След това ще се състои концертът на джаз квинтета „Old And Gold“. В него ще участват популярни български джазмузиканти, както и самата Надя Тончева. „Ще  представим една разнообразна програма от класически джазови стандарти и евъргрийни“, посочи тя. 

За неделния ден на 28 август също е предвидена богата музикална програма. Тя ще започне в 11:00 часа с традиционното неделно матине в ЛХМ „Чудомир“, озаглавено „Закуска на тревата“. В него ще вземат участие вокалистката Елиа Тодорова и пианистката Йоана Цветкова, които са студентки в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, посочи Тончева. По-късно през деня е предвидена традиционната празнична обиколка на града с музикално влакче, на която ще свири популярният саксофонист Младен Стойков, по-известен като Майк Сакс. Вечерта на сцената на Тракийската гробница ще се състоят и два концерта – на младите таланти от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора и на формация „Екс Кий“, каза още Надя Тончева. 

„За съжаление „Биг Бенд Благоевград“ няма да могат да вземат участие в тазгодишното издание на „Джаз фест Казанлък“ по непредвидени причини“, допълни тя.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram