Депутати от БСП питат министър Танева дали годината ще е нулева за розопроизводителите

Ds olil

Ще бъде ли обявена нулева година за розопроизводството от страна на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ и има ли при минстър Танева заявена информация за намаляване на капацитета на работа от страна на розопреработвателите? Въпросът задават депутатите от БСП Веска Ненчева и проф.Светла Бъчварова.

Питането е депозирано вчера, 24 февруари, и е адресирано до министър Десислава Танева чрез председателя на Народното събрание. В него се напомня, че за хората в Розовата долина започва подготовка по кампанията за розобер 2021г., но пандемията от коронавируса още повече е затруднила розопроизводството.

„За много семейства доходът от розобер тази година ще се окаже единствен приход в семейния бюджет и ако не е гарантиран, те ще търсят прехраната си извън страната. Това ще се превърне в тенденция за обезлюдяване на долината. След многобройни тревожни сигнали и разговори с розопроизводители от района, които са притеснени за поминъка си, очакваме бърз и адекватен отговор от министър Танева на въпросите, които сме поставили“, пише в питането.

В него се задава и въпросът: „Предвижда ли МЗХГ финансови компании за ВСИЧКИ регистрирани по Закона за маслодайната роза розопроизводители в продължаващата тежка ситуация на коронакриза?“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram