Ден на отворените врати и богата концертна програма за празника на „арсеналци“

Ds olil

5 октомври ще бъде Ден на отворените врати на стадион „Арсенал“ по повод отбелязването на 134-та годишнина на „Арсенал“ АД.

В 9 ч. ще бъдат открити финалите на празничните спортни турнири.

От 12 ч. ще започне празничният концерт с участието на фолклорните танцови формации на „Арсенал“, фолкпевицата Юнона, група „Грамофон“, танцовите формации „Дива денс“ и „Киара – Н“ и други. Водещ на шоуто е Драгомир Драганов.

Близо 7 хиляди са работещите към момента в най-голямото предприятие в сферата на машиностроенето в България.

„Арсенал“АД е съвременно инфраструктурно предприятие, специализирано в областта на машиностроенето и производството на стрелково и артилерийско въоръжение, боеприпаси, барути, капсули, пиротехнически изделия, твърдосплавни инструменти и др. Историята му води началото си от 1878 год., когато в Русе се създава специална фабрика за обслужване на новосъздадената българска войска – Русенски артилерийски арсенал. В началото на 1891 год. оръжейната фабрика е преместена в София и приема името Софийски артилерийски арсенал. През 1924 год. по стратегически причини цялото оборудване, документация и част от специалистите са преместени в Казанлък и така се създава Държавната военна фабрика.

С годините предприятието се разширява, обновява, развива и утвърждава като комплексно звено от държавната икономика.

Постепенно предприятието се утвърждава като мощна материално-техническа база за националното машиностроене и оръжейната промишленост.

Днес „Арсенал“ е познат у нас и в чужбина като предприятие с традиции в проектирането, производството, инженеринга и търговията с граждански и специални изделия. Уникалното в дейността му е това, че извършва затворен цикъл на работа – от суровината до готовото изделие и пълната комплектация за него.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram