Денят на будителите в ОУ „Паисий Хилендарски“

Ds olil

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, с тържество в ОУ „Св.Паисий Хилендарски“ бе поставено началото на проявите, включени в програмата за Празника на училището, които се провеждат под надслова „ Паисиев плам“. 260 тетрадки с лика на Паисий Хилендарски и неговия призив „ Българино, не се мами, знай своя род и език…“ получиха на празника учениците от това училище , като дар от зографското манастирско братство на манастира „ Св. Георги Победоносец“ Света гора на Атон . В съпроводително писмо към тетрадките монасите отправят към колектива и децата от училището своите пожелание за успешна учебна година. Тетрадките са дар в знак на най-добри чувства в годината , в която се отбелязват 250 години от написването на „История Славянобългарская“, става ясно още от писмото, което бе прочетено по време на тържеството от директора на училището Цветолина Цветкова, която приветства учениците и колектива на учебното заведение за Деня на народните будители .

Благодарствен адрес да Зографското манастирско братство на манастира „Св. Георги Победоносец“, бе изпратен и от името на ученици и учители от ОУ „Паисий Хилендарски“. В адреса се казва, че учители и ученици се гордеят с миналото на народа ни, вярвят в бъдещето, но живеят в настоящето, верни на призива „ Българино, не се мами, знай своя род и език…“

Конкурси за есе, стихотворение, разказ и рисунка, викторини, провеждането на седмица без двойки, изготвянето на табло за Паисий Хилендарски, отбелязването на Деня на християнското семейство и Патронния празник на училището, спортни прояви са само част от събитията, които ще се случат в ОУ „Паисий Хилендарски“ в рамките на Месеца, посветен на патрона.

В навечерието на Деня на народните будители зам. директорът и преподавател по литература в ОУ „П.Хилендарски“ Радост Петрова бе удостоена с грамота от две големи български издателства, за поетичната си дарба. А стихотворението и „Есенна хармония“ бе включено в сборника на тези издателства „ „Неизбродни вселени“.

Сл. Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram