ДГС отбеляза Седмицата на гората с възпоменателни прояви

Ds olil

Със серия от мероприятия служителите на Държавно горско стопанство – Казанлък отбелязаха Седмицата на гората. И тази като всяка предходна година те поднесоха цветя пред паметника на бригадирското движение в местността Димовец, непосредствено преди град Шипка, който е издигнат в чест на проведеното през 1905 година първо организирано залесяване в България.
Делото на първите залесители в района френският инженер Феликс Вожели, Петър Манджуков и Методий Кусевич е съхранено в снимки и документи в единствената в страната музейна сбирка на залесяването , която е експонирана в град Шипка. Експонатите са показани в реновираната сбирка , подредена от началника на Горския стопански участък Шипка Кънчо Курумилев. Реновирани са и бюст паметниците в двора на музея на инж. Вожели и на Петър Манджуков. Първата и единствена засега сбирка на залесяването в страната е открита в Шипка през 1980 година по повод 75 години от първото залесяване и 1300 години българска държава. След посещението на сбирката служителите на Държавно горско стопанство – Казанлък поднесоха цветя и пред паметната плоча на инж. Вожели , която се намира на т. Нар. Царски завой в прохода Шипка по пътя Казанлък – Габрово. Плочата се намира сред 109- годишни смърчови дървета, засадени лично о т Вожели. На това място служителите на горското засадиха 20 широколистни фиданки.
В ДГС – Казанлък работят 40 служители, от които 10 са висшисти. Според плановете на стопанството за 2014 година трябва да бъдат залесени 64 дка площ в района, от които до момента са залесени 14, 50 дка ще бъдат залесени през есента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram