Гинка Щерева и Нанчо Видев ще се борят за поста омбудсман

Временната комисия към общинския съвет на Казанлък за излъчване на кандидатури за обществен посредник, определи Гинка Щерева и Нанчо Видев да бъдат изслушани от 37 членния общински съвет в Казанлък. Един от тях двамата ще бъде утвърден за обществен посредник, за което са нужни гласовете на 25-ма от местния парламент.

Това е второто заседание на временната комисия към общинския съвет, в която са включени освен общински съветници и общественици от града на розите.

На първото й заседание бяха излъчени Гинка Щерева и настоящия омбудсман Катя Киликчиева, но общинският съвет не събра нужните гласове за излъчването на омбудсмана.

4-ри бяха настоящите кандидатури, допуснати за събеседване.

Теодора Георгиева, Нанчо Видев, Мария Славова и Гинка Щерева. И четиримата заявиха своите намерения да развият дейността на обществения посредник и да популяризират дейността.

Теодора Георгиева, която е общински съветник от ГЕРБ и работи в общинската библиотека „Искра” направи детайлно предложение за въвеждане на класификатор при постъпването на жалбите от гражданите.

Едва 28 годишната Мария Славова, която работи за РИОСВ, бе подкрепена от над 80 младежки организации и заяваи готовността за сериозно популяризиране на дейността на омбудсмана сред младите хора.

Нанчо Видев, който сред кандидатите има внушителна биография, работил в различни министерства в община Казанлък , един от основателите на  настоящата транспортна гимназия  заяви, че освен със злободневните проблеми на хората, ще насочи своята дейност като омбудсман за извършването на скрининг за онкологичните заболявания в региона, за да се разберат причините за тяхното завишаване. Ще работи и за подобряване качеството на въздуха в Розовата долина.

На последните избори Нанчо Видев, бе кандидат за кмет на община Казанлък.

Гинка Щерева, която за втори път ще се изправи пред общинския съвет, впечатли комисията със заявлението, че е готова да сформира екип от бъдещи юристи от Казанлък, които да помагат  в дейността на местния омбудсман.

На последните избори Щерева, бе в листата за общински съветници на „Експерти за Казанлък”.

Най-вероятно след провеждането на парламентарните избори, местният парламент ще разгледа точката за избор на нов обществен посредник.

До тогава постът се заема от Катя Киликчиева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram