В четири от проверените магазини в Стара Загора открили от енергийния прах, рекламиран от Диона

Ds olil

В Регионална здравна инспекция – Стара Загора чрез Министерство на здравеопазването постъпи информация за установено разпространение в търговската мрежа на продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust, представяни като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергиен сниф“ (в комплект с тръбичка и карта), за които се твърди, че са от 100% натурални вещества.

Продуктите се приемат назално – чрез вдишване през носа. Касае се за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба.

Представената информация за продуктите е предпоставка за заблуда на потребителите, предвид посочването, че не съдържат характерни за храните съставки (глутен) и са веган, а също, че са еквивалент на енергийни напитки, като част от тях са пуснати на пазара в нарушение на националното законодателство, без етикет на български.

Продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust не могат да се определят като храна. Същите не съответстват и на определението за хранителна добавка.

За продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust не са подавани уведомления до Министерство на здравеопазването по реда на Закона за храните. Това означава, че при пускането им за първи път на пазара за тях няма издадено становище за съответствие/несъответствие с нормативните изисквания.

РЗИ – Стара Загора извърши проверка на територията на гр. Стара Загора за наличие в търговската мрежа на продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust. Установи се, че в четири от проверените магазини на територията на гр. Стара Загора се предлагат продукта Wildkraut Energy Sniff. Открити са общо са 18 опаковки. В хода на проверката е предписано да са преустанови временно неговата продажба.

От здравното министерство информират, че в страната вече са проверени общо над 150 обекта. Припомняме, че ВМРО подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата Диона, защото в рекламния клип тя внушава употреба на наркотични вещества. Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от изпълнителката. Здравният министър Галя Кондева разпореди съвместни проверки на РЗИ и КЗП в страната, а прокуратурата възожи проверка по случая и на полицията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram