В Турия посрещнаха участниците в „Последният път на Хаджи Димитър”

Ds olil

Вчера в павелбанското село Турия бяха посрещнати участниците в националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър”.

По стара българска традиция те бяха посрещнати с хляб и сол, след което се отправиха от „Скока” на Турийска река към устието на Излянска река за нощуване.

Днес – през втория ден на похода, маршрутът ще премине през устието на Излянска река и ще продължи през: Дългите ливади, Заслона на ловците, Александровския път, Стойков гроб, Белите камъни, новия път за село Горни Домлян.

Вечерта на 2 август е предвидена беседа с участието на Илиян Михов – наследник на Хаджи Димитър по роднинска линия, сценка „По стъпките на Апостола” с участието н Борис Нанков, Иван Нанкин и Николай Барков.

Поклонението на гроба на Хаджи Димитър ще се състои на 03.08.2024 г. В 10:00 часа в съботния ден участниците в похода ще се отправят от центъра на село Свежен към връх Кърдафил, където в 11:00 часа се предвижда да поднесат венци и цветя на гроба на Хаджи Димитър. Своята почит към войводата и неговите четници ще отдадат и кметовете на Павел баня Иса Бесоолу и на Турия Ганчо Петков, които също ще поднесат венци и цветя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram