В казанлъшкия ДЦДУ успешно работят с деца с аутизъм

Ds olil

Дневен център за деца с увреждания, Казанлък успешно работи по метода Приложен поведенчески анализ. Методът е терапия за контрол на поведението и е най-често срещаният план за образование и интервенция, следван от родителите на деца с аутизъм в Америка. Метод за контрол на поведението, който не се ограничава само до едно състояние, т. е до аутизма.
В ДЦДУ в Казанлък се обучават 7 деца с аутизъм, като най-малкото от тях е на 3,5 години , а най-голямото 10-годишно. 3 от тези деца вече посещават училище.
Приложният поведенчески анализ в това социално заведение се прилага не само при деца с аутизъм, а и при деца с други разстройства в развитието.
Прилага се при изготвяне на поведенчески стратегии при неприемливо поведение, за развитие на базовите умения на децата, необходими за по-нататъшното им развитие, също така и за изготвяне на планове за разрешаване на конкретни проблеми. Прилагането на тези програми от всички специалисти и педагози в центъра организира работния процес по начин, позволяващ висока резултатност и качество на услугата. Ваня Бакърджиева и Мария Кюркчиева взеха участие миналат година в Международната конференция по аутизъм. Целта на този научен форум бе, да бъде увеличено познанието на българските специалисти, както и да бъдат запознати те, семействата и обществеността в България с новите тенденции за работа с децата от аутистичния спектър. Този форум бе изключително ценен за нас, за да сверим часовниците си, твърди Ваня Бакърджиева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram