Възгласи “ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!” огласиха връх Бузлуджа

Ds olil

Днес се отбелязват 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.

Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца към НЧ “Пробуда” в с. Копринка.

С пламенно слова д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ върна присъстващите в онзи съдбовен момент, белязал българския народ: “ Днес всички сме се събрали на това свято място, осветено с кръвта на тези национални герои. Хаджи Димитър неслучайно със Стефан Караджа могат да бъдат поставени редом с такива личности като Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Дамян Груев и Тодор Александров, защото те със своето действие през лятото на 1868 година показват, че българинът е готов да се бори за своята свобода.”

Възстановка – спектакъл на трагичните събития и битката между четниците и турската потеря под надслов „Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета“ представи Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“, с участието на дружествата от цялата страна.

След приключване на възстановката всички участващи дружества получиха грамоти и ваучери за посещение на новооткрития археокомплекс “Долината на тракийските царе” в гр. Казанлък.

Кметът на община Казанлък благодари на всички, че за поредна година са донесли българщината на този значим връх и призова участниците: “Бъдете винаги наши гости и бъдете истински българи, за да сте урок и пример за вашите деца и внуци.”

Тържествената част приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Присъстващите взеха участие в ритуала по освещаване на традиционния обреден курбан. Организатори на честванията са Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и РК „23 ПШП – Казанлък“ към НД „Традиция“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram