Вечният огън на Шипка беше тържествено запален

При изключителни мерки за сигурност се провежда тържественото отбелязване на 135-та годишнина от Шипченската епопея на историческия връх, в присъствието на президента на Република България Росен Плевналиев. Личният багаж на всеки ден от присъстващите е проверяван с оглед на безопасността.

На новоизградения 22- метров пилон на връх Шипка от днес вече и гордо се вее националният флаг, а преди минути беше запален и вечният огън, след 35 годишно прекъсване.

На 14 август честваме 135-та годишнина от Шипченската епопея, под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Предстои президентът да произнесе слово и поднесе цветя пред Паметника на историческия връх.

Преди минути Плевналиев награди победителите в състезанието за ученици по бързо изкачване на стъпалата до паметника на Шипка. Над 50 младежи от Казанлшко се включиха в надпреварата. Сред наградените е и ученикът на СОУ „Екзарх Антим І“ десетокласникът Станимир Георгиев, който се класира трети в своята възрастова група с резултат от 4 мин. и 23 секунди.

По-късно през деня Росен Плевнелиев ще посети Соколския манастир, където ще присъства на откриването на паметна плоча, посветена на войводата Капитан дядо Никола.

Кулминацията на тържествата по случай 135 години Шипченска епопея ще бъде на 25 август от 11 ч на връх Шипка, а час по-късно започва възстановката на боевете на националното дружество „Традиция“.

Г. Манев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram