Вернисаж на „баналното изкуство“ на Ненко Балкански показваме Под тепетата

Светът на българския класик Ненко Балкански влезе в галерия „Капана“ в Пловдив. В нея са окачени 30 платна предоставени от колекцията на Градската галерия в Казанлък. На тях творецът е документирал гледките от своето банално ежедневие – уловена риба метната върху вестник, потънали в мисли хора, голи женски тела и обикновени предмети от дома.

Проектът се казва „Ненко Балкански (1907 – 1977). Банално изкуство“.

Картините са дарени на Казанлък през 1985 година от втората съпруга на художника Лиляна Балканска – внучка на баба Тонка Обретенова.

Светът на Ненко Балкански е привидно делничен, но всъщност е интимен и вглъбен. Изложбата може да бъде разгледана в Галерия „Капана“ до 23 януари 2022 г.

Балкански е роден в Казанлък, но през целия си живот твори в София. Тази година Художествена галерия – Казанлък навършва 120 години. Изложбата в Пловдив е поздрав за нейния юбилей. Куратори на изложбата са директорът й Пламен Петров и уредникът Катя Христова. 

В своя замисъл изложбата е своеобразна ретроспектива на Ненко Балкански, в която с неповторимо живописно майсторство е въплътена тъкмо баналността на битието. От погледа към селския двор, в който всичко напомня за миналото на автора – за детството, за недоимъка, за игрите и сълзите на съзряването и първите вълнения на сърцето, до тишината на мъртвата природа и разгърнатия вестник „Литературен фронт“, върху който в цялата си възможна живост е разстлана сякаш ритуално купчина осолена риба, за да се преобърне след блудкавото дихание на сухия въздух в чироз.

По материали на „Марица“ и Художествена галерия, Казанлък

Снимки: Художествена галерия, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram