Ваня Илева : „В Толияти видяхме много и научихме много“

Ds olil

Петима ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ с ръководител Ваня Илева – преподавател по английски език в гимназията се завърнаха от международен лингвистичен лагер в побратимения на Казанлък руски град Толияти, по покана на община Толияти. На среща с медиите в Казанлък участниците в лагера споделиха впечатления от престоя си в руския град. В Толияти казанлъшките ученици бяха две седмици, като всички разходи по пътуването, настаняването и образователния процес бяха осигурени от двете побратимени общини.
Младежите започнаха своята учебна година заедно с още три смесени отряда от чуждестранни и толиятински ученици – от побратимения на руската община град Пиаченца, Италия, 49 толиятински ученици от различни училища в руския град, както и 5 ученици по програмата AFS, от Канада, Италия, Сърбия, Германия и Тайланд. “ Едни от най-добрите ни ученици бяха в Толияти“, сподели директорът на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Слави Радев.
“ Нямахме идея в какъв важен форум ще участваме. Беше обърнато изключително голямо внимание на нашата група. Аз се чувствах сред приятели. Видяхме много и научихме много“, разказва ръководителят на групата Ваня Илева.
В програмата на международния лингвистичен лагер за участниците бяха предвидени много и разнообразни занимания – посещение в седем руски училища, където заедно с техните руските си съученици те бяха запознати с учебната програма и с изучаваните предмети в реално време, часове по чужди езици, дни, посветени на страните участнички със специално представяне от страна на учениците, запознаване със забележителностите на региона, много и разнообразни образователни игри и занимания. Сред невероятните впечатления от руската визита на казанлъшките ученици е и официалната им среща с кмета на Толияти Сергей Андреев .
Участието на казанлъшките ученици в първото издание на Международния лингвистичен лагер, който като местно мероприятие се проведе за 17 път, е в изпълнение на двустранния Протокол за сътрудничество между Казанлък и Толияти за 2013 г., подписан между двете общини. Това е четвъртата инициатива по Протокола. Първата бе представяне на Чудомирови творби в Толияти по време на празника на града. След това фолклорен състав от руския град гостува у нас по време на Празника на розата, а също така наши шахматисти бяха обучавани от едни от най-добрите шахматисти на Толияти по време на специален лагер. До края на 2013 година в рамките на Протокола за сътрудничество предстои провеждането на научно-практически фестивал в Толияти в дните 14 – 17 ноември, поясни зам. кметът Петър Косев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram