Ваксината Valneva срещу COVID-19 вече е налична в РЗИ – Стара Загора

Ds olil

Ваксината срещу COVID-19 на производителя Valneva вече е налична в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Поради ограничените количества към настоящия момент, тя ще се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ в града от днес.

Както БТА писа, Valneva е ваксина, създадена по традиционна технология, съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Ваксината се прилага за първична имунизация при хора на възраст 18 – 50 години, а схемата на приложение на ваксината е двудозова, с интервал между дозите от 28 дни.

В страната са доставени 10 200 дози от Valneva. Желаещите да се ваксинират с нея трябва да потърсят информация за възможностите от регионалната здравна инспекция по местоживеене.

На 24 юни т.г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на ваксина срещу COVID-19 (инактивирана, с адювант) Valneva. След задълбочена оценка, Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА достигна с консенсус до заключението, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите на Европейския съюз за ефикасност, безопасност и качество.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram