Важно за учениците, кандидатстващи за прием в VIII клас за учебната 2024/2025 година

От РУО – Стара Загора публикуваха подробна информация за етапите на класиране и графиците с училищата, в които могат да се подават на място документи за прием в училищата от област Стара Загора след завършен VII клас, както и всичко необходимо за кандидатстването по електронен път.

Обявяване на резултати от изпитите по Български език и литература и по Математика от Национално външно оценяване в VII клас: на електронната платформа на адрес: https://infopriem.mon.bg до 02 юли 2024 г. включително.

Достъп до електронната платформа има всеки ученик чрез входящия си номер и уникалния идентификационен код, вписани в служебната бележка, издадена от училището в което се обучава.

Утвърденият държавен план-прием на ученици в VIII клас за учебната 2024/2025 година и начина на балообразуване за всяка паралелка е публикувана на сайта на РУО – Стара Загора в раздел „Прием“.

Утвърденият държавен план-прием на ученици в VIII клас за учебната 2024/2025 година може да изтеглите от тук.

За участие в държавния план-прием в VІІІ клас учениците, успешно завършили VІІ клас, подават до началника на регионалното управление на образованието следните документи:

  1. Заявление за участие в първи, в трети и в четвърти етап на класиране по образец (Приложение № 1) с подредени желания, заявлението може да изтеглите от тук.
  2. Медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите за специалности от професии.
  3. Удостоверение за признато основно образование – за учениците от училища на чужди държави, които в годината на кандидатстване успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат при условията и по реда на Наредба № 11 от 1.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

В заявлението си учениците подреждат по желание профилите и специалностите от професии, за които отговарят на условията за балообразуване.

За едно желание се смята кандидатстването за един профил или за една специалност от професия за всяко заявено училище. Учениците могат да кандидатстват едновременно в повече от една област.

При подаване на заявлението в училището-пункт задължително присъстват ученик и родител, които полагат подпис в заявлението.

Няма ограничение в броя на вписаните желания. Ученикът може да посочи неограничен брой паралелки, според желанията си.

Данните за балообразуващите предмети от свидетелствата за основно образование и за резултатите от НВО се осигуряват служебно чрез информационната система.

Подаването на заявления за участие в първо, в трето и в четвърто класиране може да се осъществи по един от следните начини:

  • по електронен път от родителите чрез електронната платформа;
  • в определени от началника на РУО – Стара Загора училища-пунктове, в които ще се приемат документи за участие в класирането, посочени по-долу в съобщението.

В случаите, когато заявлението (Приложение 1) и документите се подават в училища, в които ще се приемат документи за участие в класирането,  длъжностни лица, определени от началника на регионалното управление на образованието, въвеждат данните от заявлението и документите в електронната платформа, разпечатват заявлението за подписване от родителите и връщат оригиналите на документите.

Съгласно чл. 60 от Наредба № 10 от 1 септември 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование  над утвърдения план-прием може да се приемат:

  1. Близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане на ученици в VІІІ клас.
  2. Ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ако отговаря на условията по чл. 55 – за определените с държавния план-прием места в VІІІ клас могат да кандидатстват ученици, които успешно са завършили основно образование в годината на кандидатстването, както и лица, които не са по-възрастни от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване.

Освен в случаите по чл. 60над утвърдения план-прием може да се приемат ученици, в съответствие на чл. 59, както следва:

  1. Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на определените местата, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
  2. Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на т.1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с държавния образователен стандарт (ДОС) за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
  3. Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на т.2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
  4. Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на т.3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

Съгласно чл. 9, ал. 10 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, когато за приемане на места, определени с държавния или с допълнителния план-прием, се налага превръщане в точки на оценките от документите за завършен етап или за завършена основна степен на образование, се прилага следната скала:

  1. Отличен 6 се приравнява на 50 точки;
  2. Много добър 5 се приравнява на 39 точки;
  3. Добър 4 се приравнява на 26 точки;
  4. Среден 3 се приравнява на 15 точки.

В съответствие на ал.11, скалата по ал. 10 не се прилага за превръщане на точките в оценки, когато оценката е изразена в точки.

Училища, в които се подават документи за участие в класирането

Работно време: от 8:30 часа до 18:00 часа, всеки работен ден

Населено мястоУчилище
1.       гр. Стара ЗагораОсновно училище „Кирил Христов”
2.       гр. Стара ЗагораПето основно училище  „Митьо Станев”
3.       гр. Стара ЗагораШесто основно училище  ,,Св. Никола“
4.       гр. КазанлъкОсновно училище „Мати Болгария“
5.       гр. КазанлъкОсновно училище „Георги Кирков“
6.       гр. КазанлъкОсновно училище „Чудомир“
7.       гр. КазанлъкОсновно училище „Антон Страшимиров“
8.       гр. Павел баняСредно училище „Христо Ботев“
9.       гр. ЧирпанОсновно училище „Васил Левски“
10.   гр. ЧирпанОсновно училище „Св. св. Кирил и Методий“
11.   гр. ГълъбовоПърво основно училище „Св. Паисий Хилендарски“
12.   гр. РадневоВторо основно училище „Св. Паисий Хилендарски“
13.   гр. ГурковоСредно училище „Христо Смирненски“
14.   с. Братя ДаскаловиСредно училище „Христо Ботев“
15.   гр. МъглижПрофесионална гимназия по селско стопанство „Гео Милев“
16.   гр. НиколаевоОсновно училище „Св. св. Кирил и Методий“
17.   с. ОпанСредно училище „Христо Ботев“

Класиране

Класирането се извършва централизирано на областно ниво от РУО – Стара Загора в четири етапа от областна комисия по приемане на учениците в VIII клас.

Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране.

След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си, не запазва мястото си.

Етапи на класиране:

Вид дейностСрок
Подаване на документи за участие в държавния план-прием на ученици по Наредба № 10 от 01.09.2016 г.08 – 10 юли 2024 г.
Обявяване на първи етап на класиранедо 12 юли 2024 г. включително
Записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране15 – 17 юли 2024 г.
Обявяване на резултатите от втори етап на класиранедо 19 юли 2024 г.
Записване на класираните ученици на втори етап на класиране22 – 24 юли 2024 г.
Обявяване на свободните места за трети етап на класиране25 юли 2024 г.
Подаване на заявление за участие в трети етап на класиране26 и 29 юли 2024 г.
Обявяване на резултатите от третия етап на класиранедо 30 юли 2024 г.
Записване на класираните ученици на трети етап на класиране31 юли и 01 август 2024 г.
Обявяване на свободните места за четвърти етап на класиранедо 02 август 2024 г. включително
Подаване на заявление за участие в четвърти етап на класиране05 и 06 август 2024 г.
Обявяване на резултатите от четвърти етап на класиранедо 07 август 2024 г. включително
Записване на класираните ученици на четвърти етап на класиране08 –  09 август 2024 г.
Обявяване на свободните места след четвърти етап на класиранедо 12 август 2024 г. включително
Попълване на свободните места след четвърти етап на класиранеопределя се от директора,до 11 септември 2024 г.
Утвърждаване на реализирания държавен приемдо 14 септември 2024 г. включително

Първи етап на класиране

В периода от 08 до 10 юли 2024 г. включително се подават документи за участие в първи етап на класиране за прием в VIII клас по профили и специалности от професии, онлайн или в училището, в което ще се приемат документи за кандидатстване, с подредени желания за класиране

До 12 юли 2024 г. включително ще бъде обявен първи етап на класиране. Учениците се записват в училището, в което са приети с оригиналите на документите си (оригиналното свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство, приложимо само за професионалните паралелки).

Срокът за записване на приетите ученици на първи етап на класиране е в периода 15 – 17 юли 2024 г. Записването на ученика се извършва в училището, в което е класиран.

Ако ученикът е класиран по второ или следващо желание, но класирането не го удовлетворява, в същия срок (15 –  17 юли 2024 г.), той подава заявление за участие във втория етап на класирането – в училището, където е класиран, като не се променят и не се пренареждат желанията, (Приложение № 2), заявлението може да изтеглите от тук.

Ученик, който не се запише или не подаде заявление за второ класиране в срок до 17 юли 2024 г.губи мястото си от първото класиране.

Некласираните ученици на първи етап участват във втория етап, без да подават заявления.

Първият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за втори етап на класиране.

Втори етап на класиране

Във втория етап на класиране участват учениците, които:

  • не са класирани в нито едно училище в областта;
  • са класирани по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за участие във втори етап, като се класират на мястото си от първия етап на класиране или на по-предно свое желание.

До 19 юли 2024 г. се обявяват резултатите от втори етап на класиране.

В периода 22 – 24 юли 2024 г., ученици, класирани на втори етап се записват в училището, в което са приети. Ако учениците не се запишат губят класирането си.

В срок  до 25 юли 2024 г. се обявява броят на свободните места за трети етап на класиране.

Вторият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за трети етап на класиране.

Трети етап на класиране

В периода 26 – 29 юли 2024 г. се подават документи за участие в трети етап на класиране, като в заявлението (Приложение 1), кандидатите подреждат желанията си за обявените свободни места по училища/паралелки, онлайн или в училището, в което ще се приемат документи за кандидатстване, с подредени желания за класиране.

В третия етап на класиране участват:

  • ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием;
  • ученици, които не са кандидатствали до момента.

Обявяване на резултатите от третия етап на класиране – до 30 юли 2024 г.

В периода 31 юли – 01 август 20234 г., ученици, класирани на трети етап се записват в училището, в което са приети. Ако учениците не се запишат губят класирането си.

Третият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за четвърти етап на класиране, в това число и освободените места след първи и/или втори етап на класиране.

До 02 август 2024 г. включително се обявяват свободните места за четвърти етап на класиране.

Четвърти етап на класиране

В периода 05 – 06 август 2026 г. ще се подават заявления (Приложение 1) за участие в четвърти етап на класиране онлайн или в училището, в което ще се приемат документи за кандидатстване, с подредени желания за класиране за обявените свободни места по училища/паралелки.

В четвъртия етап на класиране участват:

  • ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием;
  • ученици, които не са кандидатствали до момента.

До 07 август 2024 г. включително се обявяват резултатите от четвърти етап на класиране.

В периода 08 – 09 август 2024 г. ученици, класирани на четвърти етап се записват в училището, в което са приети.

До 12 август 2024 г. включително се обявяват свободните места след четвърти етап на класиране.

Четвъртият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места

След 12 август 2024 г. до 11 септември 2024 г. заявленията за попълване на свободните места след четвърти етап се подават до директора на училището, за което ученикът кандидатства. Графикът за приемане на заявления за попълване на свободните места се определя от директора на училището.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram