Важни срокове за избирателите, изтичащи в края на седмицата

Ds olil

20.03.2021 г. – Само кандидатите за народни представители, членовете на ЦИК, членовете на РИК и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес. Общинските администрации издават удостоверения за гласуване на друго място само на кандидатите, членовете на ЦИК, членовете на РИК и на наблюдателите.

20.03.2021 г. – Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане по чл. 36 ИК за гласуване по настоящ адрес.

20.03.2021 г. – Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място.

20.03.2021 г. – Когато са постъпили не по-малко от 10 заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, кметът на общината със заповед образува секции за гласуване с подвижна избирателна кутия от тези избиратели, определя обхвата им, като определя дата, място и час за консултации за състави на подвижни секционни избирателни комисии, в случай че такива не са проведени едновременно с консултациите за съставите на секционните избирателни комисии.

22.03.2021 г. – Кметът на общината прави предложение до РИК за състави на ПСИК за образуване на подвижна избирателна кутия за гласуване на избиратели с трайни увреждания.

22.03.2021 г. – Общинските администрации предават на ГД „ГРАО“ в МРРБ информация за избиратели, на които са издадени удостоверения за гласуване на друго място и които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес за заличаването им от избирателните списъци по постоянен адрес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram