Бюджетът на Община Казанлък за 2014 г. бе приет на първо четене

Ds olil

Днес, 24 януари, Общинският съвет на Казанлък прие на първо четене бюджета на Община Казанлък за 2014 г. Кметът на общината Галина Стоянова подчерта, че това е разумен и обоснован бюджет. Рамката на бюджета за 2014 г. е 37 372 302 лв., от които средствата от държавно делегираните дейности са 21 771 413 лв., а от общинските дейности – 15 600 889 лв.
2014 година е последната от първия програмен период с европейско финансиране. Община Казанлък приключва проекти по оперативните програми на ЕС, които изискват 2 245 146 лв. собствено участие, срещу обекти и дейности на стойност, надхвърлящи 79 млн. лева. Кметът на Община Казанлък каза още, че е необходимо бюджетът да бъде съобразен и с предпазната мярка от 5%, заложена в Закона за държавния бюджет за 2014 г., т.е. определените субсидии от републиканския бюджет ще се отпускат до 95%.
Наличието на стари и просрочени задължения също могат да повлияят върху изпълнението на бюджета. Други фактори, които ще оказват влияние върху устойчивостта и предвидимостта на общинския бюджет са намерението за „промяна в движение“ на правилата за одит и финансови корекции и неяснотата кога реално ще започне новият програмен период 2014-2010 г., както и възможната подкрепа от бъдещия инвестиционен фонд от 500 млн. лв. за общински проекти. Община Казанлък е подала 4 проекта за финансиране по този фонд, наречен Публична инвестиционна програма на Правителството на Република България „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Проектите са: Изграждане на нов Музей на розата в парк „Розариум“; Основен ремонт на бул. „Никола Петков“; Довършване строителството на нова сграда на Дом № 2 за възрастни хора с деменция в гр.Казанлък и Ремонт на пътя Казанлък – Енина – Крън – Хаджи Димитрово, в това число и участъците вътре в населените места. Съвсем скоро започват и строителните дейности по проекта за реконструкция и обновяване на двата парка „Розариум“ и „Тюлбето“.
Основните цели в бюджет ‘2014 на Община Казанлък са три. Първо – осигуряване на ресурс, включително и кредитен, за мостово финансиране и съфинансиране за изпълнение на спечелени европроекти, които приключват през настоящата година. Втора цел – продължаване асфалтирането и строителната програма в града и населените места при ограничен ресурс и третата цел е намаляване и стопиране на просрочените задължения чрез ефективно управление на ограничения финансов ресурс и законово събиране на задълженията към общинския бюджет от физически и юридически лица.
Общинският съвет гласува второто четене на бюджета на Община Казанлък за 2014 г. да бъде на 7 февруари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram