Български младежки червен кръст и скаути заедно в кампания срещу злоупотребата с дрога

Ds olil

На 26 юни БМЧК в Казанлък предприема инициатива по повод отбелязването на Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика. Младежите, подкрепяни от регионалната структура на скаутите, организират кампания за съпричастност към жертвите на различните
видове наркомании.
В парк „Тюлбето“ над оригинала на Тракийската гробница на видеостена ще бъде представен клип, който разказва за наркоманията, като сериозен проблем на съвременното общество. В знак на съпричастност, казанлъшките скаути ще запалят демонстративен огън, а фенери ще
полетят в небето над Казанлък, като израз на загрижеността на младите хора към проблемите на борещите се с различните зависимости.
Младежите се организират и чрез социалните мрежи, а разчитат и на медийната подкрепа, за да могат все повече хора, най-вече подрастващите, изложени на риска от употребата на наркотици, да получат повече информация за вредите и последствията от употребата на дрога.
Събитието, зад което застават младите червенокръстци и скаутите от Казанлък, ще започне от 21 часа и 30 мин.
Ден по-рано, във вторник, в четири казанлъшки гимназии, БМЧК организира презентации на филми и клипове на тази тематика. Ще бъде проведена и викторина, разказват още организаторите.
Една от целите на Международния ден за борба с наркоманиите е да напомни на децата и на техните родители, че опасността дебне буквално зад входната им врата.
Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г.
На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпрочастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.
Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 на сто от младежите до 18 години са употребявали поне веднъж през живота си дрога. България е на пето място сред страните от Европейския съюз с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram