По време на брифинг в ПГЛПТ в Казанлък по проекта „ Усъвършенстване на професионалните компетенции на учениците от ПГЛПТ в Казанлък чрез подобряване на условията за образование и обучение в тясно сътрудничество с бизнеса” бе презентирано тестването на една от осемте учебни програми по проекта – ЗИПП „ Българска национална кухня”, разработени от преподавателите от гимназията, съвместно с експерти от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Казанлък. Представена бе Българска национална кухня на тема „ Приготвяне на основни ястия „ Старобългарска кавърма” и „ Капъма” „.Програмата бе представена от Мария Чочева – преподавател по професионална подготовка в ПГЛПТ и Атанаска Цекова – представител на СХРК. Двете ястия бяха представени от единайсетокласниците Иван Томов и Иванка Любенова , специалност „ Кетъринг”, участници в целевата група по проекта.
По този проект ПГЛПТ работи от началото на тази учебна година. Партньор на гимназията по проекта е Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък .Проектът е на стойност 134 597 лева . Като дейност в него вече е изградена учебна кухня и са разработени училищни учебни планове, учебни програми по задължителноизбираема професионална подготовка и свободноизбираема професионална подготовка за специалностите „Кетъринг”, „Производство на кулинарни изделия и напитки” и „Организация на туризма и свободното време” за учениците от 10 до 12 клас. Проектът е първата стъпка в процеса на постигане на трайно обвързване на бизнеса и образованието за придобиване на адекватни умения и компетенции от учениците от направленията хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг и пътуване, туризъм и свободното време, което е предпоставка за повишаване на качеството на предлаганите туристически услуги в община Казанлък и страната.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram