Българите предпочитат родните курорти пред чужбина за коледно-новогодишните празници

Ds olil

И тази година българите ще предпочетат да празнуват предимно в родните курорти. Голяма част от българите вече са се научили да планират почивките си по-рано, за да празнуват точно там, където най-много им харесва. До края на ноември продължават да са активни офертите на ранно записване за новогодишни празнични пакети, разказва собственичката на казанлъшка фирма, предлагаща туристически услуги Валентина Пейчинова.
В отрасъла отчитат, че продажбите за Коледа и Нова година са в обичайните граници. Най-голям интерес за пътуване в тези дни има към българските курорти, но не липсва и интерес към съседните страни, предимно в Турция, та дори и за екзотични дестинации.
Последните не са предпочитани, но се забелязва търсене и за по-далечните отправни точки, както и за круизните пътувания, където също има доста отстъпки за търсещите лукс, спокойствие и незабравими преживявания. Богатите българи предпочитат топлите страни в студените месеци, разказва от личния си опит Валентина Пейчинова.
У нас в зимните курорти също очакват доста гости от Казанлък. Каква заетост ще имат хотелите обаче ще зависи от това колко сняг ще има по празниците. Преди коледните празници генералната репетиция за хотелиерският бизнес предстои около 8 декември. Експертите очакват за студентския празни по-силен интерес към по-евтините места за настаняване тип хижи и къщи за гости.Прогнозите са, че те ще бъдат заети на 90%, докато заетостта в хотелите ще бъде по-ниска – около 30 на сто.
Специалистите съветват още да организирате пътуването си възможно най-скоро, защото се очаква покачване на цените с навлизането в зимния сезон. От края на декември пък започват записванията за летните почивки, като в януари ще бъдат факт и най-ниските цени за лято 2014-та. Отстъпките за по-предвидливите могат да достигнат и до 30%.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram