БЧК с указания как да се реагира на жегите

Ds olil

След като на 19 юни температурите скочиха до непознати за това време от годината стойности в града на розите е полезно да се вслушаме в съветите, които дават от Българският Червен кръст при подобни ситуации. Колкото и да се радваме на лятото, понякога жегата може да убие всяка желание за движение, за живот. Основното, което трябва да знаем в такива случаи е:
Да пием много течности, предимно вода и то не по-малко от 2 литра дневно. Постарайте се да не излизате навън между 10 и 17 часа. Разходките на открито са много опасни, особено за малките деца, възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Жегата е особено за опасна както за хората с ниско кръвно, така и за хипертониците. Важно е в жегите да консумираме леки, а не мазни храни, като се препоръчват предимно свежи плодове и зеленчуци. От БЧК ни предупреждават още, че е абсолютно забранено да се употребява алкохол при силно слънце. Не се препоръчва дори и бира, защото усещането за разхлаждане е фалшиво-абсолютно същото се отнася и за сладоледа. Носете и светли, памучни дрехи и шапка с голяма периферия
Какво да правим , ако на някой до нас му прилошее в жегите? На първо място трябва да поставим пострадалия да легне на хладно и приветливо място. При затруднено дишане, трябва да поставим пострадалия в странично положение, като се опитаме да разхлабим дрехите му, за да не се затоплят допълнително. В никакъв случай не трябва да поливаме пострадалия със студена вода, а само да го обтрием с мокра кърпа с вода. За да се насладим на едно хубаво лято не трябва да забравяме и положителното си настроение и усмивките, които Слънцето все пак може да ни донесе.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram