Бузлуджанската „чиния“ „каца“ във Велико Търново

Ds olil

Бъдещето на паметника на Бузлуджа, неговото съхранение, вместо разрушение и туристическият му потенциал ще бъдат представени на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново, съобщиха организаторите за БТА. Паметникът е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 г. и изоставен през 90-те години, тъй като представлява предишния социалистически период.

Младият български архитект Дора Иванова превръща в своя мисия запазването на сградата като място за изкуство, образование, събития и туризъм. За тази цел тя основава Фондация „Проект Бузлуджа“ през 2015 г. с основна цел да запази автентичността на сградата, да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, така че да бъде отворена за посетители (което сега е строго забранено).

„Вярваме, че е важно да опазим паметника Бузлуджа, не само защото е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, но и защото трябва да помним миналото си, особено ако е травматично или трудно. Паметникът е построен, за да бъде символ на комунизма,  днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Нашата цел за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог, толерантност и образование, който може да служи за пример за хилядите други забравени паметници и обекти“, посочва архитект Дора Иванова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram