БСП в Казанлък предлага поевтиняване на такса-смет в общината

Ds olil

С 1 на хиляда да бъде намалена такса–смет за 2021 г. в община Казанлък, предлага общинският съветник от БСП Моника Динева. Така в града жителите и фирмите ще плащат 3 промила, а в населените места от общината – 5 промила.

Намалените приходи ще бъдат компенсирани от сумите, подлежащи на възстановяване от РИОСВ, по силата на изменение в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), според който  месечните обезпечения и отчисления за 2020 г. остават по сметка на общината, която ги е събрала.

Моника Динева се аргументира с промените в ЗУО в чл. 60, ал. 2, т. 1 и 2 и чл. 64, ал. 1, касаещи  периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. Изменението на закона е публикувано в „Държавен вестник“ в брой 105 от 11 декември т.г.

„Всеки Общински съвет трябва да вземе решение за какво да се разходват възстановените от държавата средства. Ние, от БСП-Казанлък, призоваваме съветниците от всички политически сили да подкрепят предложението ни, тъй като това ще намали данъчната тежест за жителите на общината и ще действа като адекватна мярка за преодоляване на последствията  от пандемията“, коментира за Пресс ТВ общинският съветник Моника Динева, която е юрист и е съветник от групата на социалистите пет мандата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram