Богати на културни събития май и юни включват „Празниците в Долината на розите и тракийските царе“

Ds olil

На сайта на Община Казанлък е поместена в готов вид програмата на „Празниците в Долината на розите и тракийските царе 2013г.“
Тази година Община Казанлък ще отбележи 110 години от началото на честването на Празника на розата, за 45-ти път ще бъде избрана и Царица Роза.
Празниците две в едно продължават повече от месец (средата на май – края на юни) и включват традиционни културни събития и дейности. За по-добър контакт и възможност за комуникация с гражданите бе създадена и фейсбук група, където ще бъде изнасяна информация за предстоящите събития.
Първото, с което стартират празниците за 2013 година е на 11 май в ДК „Арсенал“. Тогава ще се проведе традиционният Конкурс-спектакъл за коронясване на Царица Роза.
На 17 май в парк „Розариум“ ще бъде подредена изложба „Тракийски шепот“ . Кв. „Кулата“ отново ще приеме „Панаира на тракийските занаяти“. В същия ден е предвиден и спектакълът „Новите траки“, който ще събере отново зрителите на открита сцена на пл. „Севтополис“.
И тази година гости на празниците ще бъдат представителите на школа „Бага-тур“, които ще разпънат „Тракийски стан“ край парк „Розариум“. И още нещо познато от миналогодишната програма за празниците ще видят казанлъчани през май -провеждането на стрийт парад, „Артфест мултимедия“, концерти на читалищни състави от община Казанлък. Във връзка с празника на българската писменост и култура, от 23 до 25 май пл. „Севтополис“ ще се превръща в открита сцена за абитуриентите.
Празникът на розата ще бъде предшестван от още няколко културни събития. Базар на български занаяти с демонстрации и на продукти от розови и етерични масла приютява ул. „Искра“ . В деня на откриването му – 24 май, ще бъде подредена и изложбата „Цветовете от долината“ – изложба на
казанлъшки художници. В програмата са включени още : „Българска роза“ – национален конкурс по класически, характерни и модерни танци, „Тъпан бие, хоро се вие“ – национално надиграване, Ретро фото – снимки в тракийски облекла, „Джазопис“ – национална изложба и концерт на Стоян Янкулов –
Стунджи и формация „Зона-Ц“, Уърк шоп „Роза“ – демонстрации, атракции и изложба и др.
На 31 май е официалното откриване на 110-тия Празник на розата. На 2 юни (неделя) ще се проведе традиционното за града карнавалното шествие , с което не приключват, както бе в предишни години, а продължават празничните изяви в още четири седмици.
В тях предстои да бъдат открити XI-тия национален фотопленер „В долината на розите“, „Музикални вечери в Долината“, X национален конкурс – етнография, приложно и изящно изкуство, Фестивалът „Дамасцена“, „Една българска роза“ – национален конкурс за песен, националеният конкурс за
любовна лирика „Магията любов“ и др.
В последните две седмици на юни са заложени отбелязването на „Традиции и обичаи на цариците от Долината“, конкурсът-спектакъл „Царица на Долината на розите“, честването на празника на лятното слънцестоене и демонстрация на Еньовски ритуали – виене на венец, билкова арка, ритуал „Еньова буля“.
Проектът„Долината на розите и тракийските царе“, на обща стойност 489 160 лв, се изпълнява от бенефициента Община Казанлък в партньорство с общините Мъглиж, Павел баня, Сопот и Карлово в периода август 2012 – август 2014 г. Неговата основна цел е да се повиши атрактивността и
известността на туристическата дестинация Долината на розите и тракийските царе, да се осигури утвърждаването на района като бранд на международния и националния туристически пазар, да спомогне за разширяване на териториалния обхват на туристическите продукти и прояви, и привличане на посетители във всяка от петте партньорски общини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram