Благотворително за Бай Христо – Гайдаря тази вечер в НЧ „Искра 1860“

Ds olil

Народно читалище „Искра” организира тази вечер благотворителен концерт „Да дарим за светлина” в подкрепа на Бай Христо – Гайдаря. Концертът започва в 18, 30 часа в залата на Читалището.В благотворителната проява ще вземат участие Ансамбъл за народни песни и танци „Искра”, Клуб по
гимнастика „Розова долина”, солисти на Вокална студия „Искрица”, инструменталисти от Школа по изкуствата „Емануил Манолов”, Вокална група „Севтополис”, Школа по Спортни танци, Школа за художествено слово.
Христо Христов – Гайдаря е роден на 30.01.1948 г. в Казанлък. Свирил повече от 35 години на гайда в танцовите ансамбли и състави: Ансамбъл „Фридрих Енгелс” (по-късно “Арсенал”), завод „България”, ДНА „Казанлък”, НПК „Българска Роза” (по- късно Ансамбъл “Роза”), а от 1985г. до 2012г. Христо е бил оркестрант-гайдар към оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра” при НЧ “Искра -1860”.
За хората във фолклорното изкуство, Бай Христо, както обичат да го наричат колеги и приятели, е един от най-добрите гайдари в региона. Изключителните си умения и любов към гайдата той предава всеотдайно на множество деца и ученици, поели пътя на народната музика, благодарение на него. Преди година мелодичната гайда на Бай Христо замлъква неочаквано. Покосено е зрението на колоритния музикант.
През 2006 година след бързо влошаване на зрението той претърпява кератопластика на роговицата на дясното око. Интервенцията е неуспешна и то угасва завинаги. Миналата година глаукома поразява и лявото око. Следват още две операции. Болестта обаче се развива прогресивно и през м. януари 2013-та се налага по спешност нова операция. За съжаление и тя не дава очакваните резултати. Само след 3 дни – на 18 април, на Бай Христо му предстои, може би последна, за спасяване на окото операция.
Лечението за музиканта е скъпоструващо. Необходимите лекарствени препарати за месец са на стойност над 300 лв. Самите хирургически интервенции костват минимум 1 200 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram