Безплатни прегледи в месеца за борба с рака на гърдата в КОЦ-Стара Загора

Колкото по-рано се диагностицира ракът на млечната жлеза, толкова по-качествено се лекува и се удължава преживяемостта на тези болни, разказва за Радио Стара Загора д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексния онкологичен център – Стара Загора.

У нас, за съжаление, няма национална скринингова програма за превенция, правени са само пилотни скринингови проучвания. На този етап се извършват профилактични прегледи, като общопрактикуващите лекари насочват жените над 40 години към съответните изследвания – ехография или мамография на млечните жлези през две години. 

При откриване на съмнителни или доброкачествени образувания, се зачестяват тези прегледи, може да се извършват и всяка година, обяснява д-р Чилингиров. От изключителна важност е и самоизследването на гърдата, което всяка жена трябва да прави веднъж месечно. 

От години КОЦ-Стара Загора провежда безплатни профилактични прегледи два или три пъти в седмицата. Във връзка с месеца са борба с рака на гърдата през целия октомври тези прегледи ще бъдат във всички работни дни от 12.00 до 13.30 часа с предварително записване на тел: 042 614173, съобщи д-р Чилингиров. 

Октомври е известен като Международния месец за борба с рака на гърдата – време, в което целият свят се обединява около важната мисия да повиши осведомеността и да насърчи ранната диагностика и превенция на това сериозно заболяване. Ракът на гърдата е едно от най-честите онкологични заболявания сред жените, но когато бъде открит на ранен етап, шансовете за успешно лечение са значително по-високи.

В световен мащаб статистиката показва, че със заболяването са диагностицирани 2,3 млн. жени. В България, всяка година диагнозата „рак на гърдата” в различен стадий чуват около 4 000 жени.       

Източник и снимка: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *