Днес е една от трите най-големи задушници през годината – Архангеловата.
Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден. Тя е посветена на грижите на ангелите за покойниците. На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.
Във всеки православен храм се прави панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.
На задушница посещаваме гробовете на близките ни.
Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.
На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези.
Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.
Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.
Правят се помени или наричани още – раздавки.
Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете.
Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.
vesti.bg
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram