Авторът на короните на Царица Роза чукна 70 години

Ds olil

Майсторът на бижута Любомир Дудев е автор на три корони, които през годините украсяват главите на Царица Роза – най-важният от всички регалии на символичната власт на най-заслужилата абитуриентка в Града на розите.

С накитите на казанлъчанина се гиздят още и съпругата на бившия японски император Акихито – Мичико, и дъщеря им принцеса Саяко.

Любо Дудев е активен член на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти от 1985 г. Работил е като художник. Има самостоятелни и общи изложби на авторска бижутерия у нас, в Германия, Япония, Мексико, Чехия, Унгария. Владее всички златарски техники – ажур, филигран, резба и др. Роден е на 20 декември 1951 г. в Казанлък.

През последните години Любо Дудев се занимава и с гравиране на ножове. Гравира върху чимширово дърво, кост, метал. Казанлъшкият майстор е превърнал ножовете в произведения на изкуството, които въпреки това са функционални.

Любо Дудев обича да казва: „Човек винаги се оправя, ако е оптимист. Но трябва да положи и малко усилие“, а на майстора на филиграни трябва да се вярва на думите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram