Шестият Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ ще е през юни

На 10 и 11 юни в Казанлък ще се проведе шестото издание на Националния фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“, организиран от Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, НЧ „Възродена Искра“ и ФА „Гъдулица“. Конкурсът ще събере отново своите почитатели – певци, танцьори и инструменталисти от цялата страна, като по този начин в едни от най-хубавите пролетни дни, когато Казанлък ухае на рози, градът ще бъде и средоточие на българския фолклор. Конкурсната програма ще започне на 10 юни от 11 часа и ще продължи до 20 часа, а на 11 юни от 10 до 20 часа. Заявките за участие се приемат до 7 юни.

Проявата е посветена на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров / 1906г. – 1989г./

Регламентът предвижда участие на изпълнители на народни песни и народни инструменти, вокални , инструментални и танцови групи и състави от училища / вкл. и СМУ/ , ОДК, музикални школи , читалища, клубове и др ., които ще се изявяват в два раздела – индивидуални /музикални и вокални/ и групови /музикални, инструментални и танцови/ изпълнения, в две категории – аматьори и професионалисти.

Обособени са четири групи при индивидуалните изпълнители – от 5 г. до 10 години, 11 г. до 14 години, 15 г. до 18 години и над 18 години.

Няма ограничения за възрастта при груповите изпълнения /вокални, музикални и танцови/. В конкурса могат да бъдат представени и народни обичаи от всички фолклорни области и региони.

Освен награди за първо, второ и трето място, ще бъдат присъдени и специални награди – на Община Казанлък, на АМТИИ – Пловдив и НЧ „Възродена Искра”.

Отличените участници със специална награда и първо място в различните възрастови групи и раздели ще вземат участие в гала концертите на конкурса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram