„Читалня на открито“ проведоха в ПГЛПТ

„Читалня на открито“ – това е поредната проява по проекта „Голямото четене“, по който тази година работят ученици и учители от ПГЛПТ. В двора на училището ученици четоха откъси от любими автори и произведения. Прозвучаха цитати от „Три метра над небето“ на Федерико Мочча, Старогръцки митове и легенди, „ От любов към дъщеря ми“, „На учителя с любов“ , както и произведения на българските класици Иван Вазов, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Алеко Константинов. В края на събитието всеки един от участниците в „Читалня на открито“ вписа в Отворената книга на мъдростта и знанието любим цитат от любима книга.

Партньори на ПГЛПТ в тази инициатива по проекта бе Младежката театрална студиа към НЧ „Искра“ в Казанлък с ръководител Мая Стоянова. В рамките на проекта „Голямото четене“ през годината бе проведена Кръгла маса с учениците от 8 а и 10 а класове и представители на една от големите книжарници в Казанлък, като бяха представени най-новите заглавия на книжния пазар за 2012 година. Поетична среща с млади казанлъшки автори бе също инициатива проведена като част от проекта.

Проектът „Голямото четене“ се реализира на територията на област Стара Загора. В него участват основно 4 училища от областта, като две от тях са казанлъшки – ПГЛПТ и ПМГ „Н. Обрешков“. Към четирите училища, се присъединиха още 10 от Казанлък, Ст. Загора и Чирпан. Целта на този проект е да бъдат използвани иновативни подходи за повишаване на четивната грамотност и отношението на учениците към четенето. Директорите на училищата, включени в проекта са избрали да работят по него, провокирани от изнесените данни от изследване на PISA преди 4 години, според които българските ученици са почти на прага на неграмотността. „Голямото четене“ стартира през януари тази година и ще приключи месец септември.

С.Илиева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram