Чирпан отново почита поета с Яворови януарски дни

На 13 януари, рождения ден на гения на българската лирика, всяка година Община Чирпан, Къща-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират Яворови януарски дни. Празниците, които за първи път се провеждат през 1968 година по идея на поета Димитър Данаилов и тогавашния министър на културата Павел Матев, имат амбицията да съхранят невероятния дух, идеал и да популяризират живота и творчеството на големия български поет – Пейо Крачолов Яворов, превърнал се като олтар за чирпанлии. Тази година организаторите редуцираха културните прояви, заради поредната ковид вълна.
Програмата включва:
17 ч., Изпълнение на стихотворението „Две души“ от Спас Ангелов СУ „Пейо Яворов“
Запалване на Яворовия огън в Къща-музей „Пейо К. Яворов“
17.15 ч., Пренасяне на огъня в парк „Яворов“ до паметника на поета от изявени чирпански гимназисти
17.30 ч., Кметът Ивайло Крачолов ще открие петдесет и четвъртите Яворови дни.
Слово, посветено на Яворов, ще произнесе поетът и издателят Трифон Митев – член на Фондация „Яворов“.
Рецитал по стихове на Яворов – актьорът Ивелин Керанов
За откриването на празника организаторите очакват да пристигне министърът на културата Атанас Атанасов. Жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат откритата експозиция на площад „Съединение“ „Яворов и Македония“, дело на Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и „Бъдещност“ АД.
Във фейсбук на страницата на Къща-музей „Яворов“ директорът Златина Колева обяви резултатите от националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”. В него участваха 200 деца от страната. Председател на журито бе Трифон Митев. Още един национален конкурс пази паметта на Яворов “Недорисуван свят”, който е в памет и на неговата прапраплеменница Василия Стоилова. В него се включиха 85 деца от България. Председател на журито бе художникът Петър Петров. Наградите на отличените деца и ученици от страната ще бъдат изпратени по куриер. Най-добрите творби от конкурса са подредени в изложба в Къща-музей „Яворов“ до 13 февруари.

NBP.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram