Честваха 135 години от формирането на 23-ти пехотен Шипченски полк

В честването на годишнината, организирана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса резерва и в парк „Розариум“, участваха родолюбиви казанлъчани. Цветя на признателност поднесоха представители на Община Казанлък, 61 Стрямска механизирана бригада, директорите на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов и на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, ученици и граждани.

Полкът е формиран в Казанлък с Указ № 11 от 19 януари 1889 г. Негов първи командир е майор Тодор Мицев. Участва в Балканските войни и в двете световни войни в състава на 8-а пех. Тунджанска дивизия. Маршът на 23-ти пех. Шипченски полк, създаден през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев и редник Михаил Шекерджиев, „Велик е нашият войник“ от 2001 г. е химн на Българската армия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Честваха 135 години от формирането на 23-ти пехотен Шипченски полк

  1. Няма по-добър начин да се почете подвига на всички поколения войни от 23-ти пехотен Шипченски полк от този да бъде реализирана на идеята във все още незастроената част от района, където е бил дислоциран този полк в Казанлък да бъде превърнат в мемориален парк. Припомням на казанлъчани, особено на по-младите поколения, както и онези, които са дошли да живият в града по-късно, че тази идея бе лансирана още през есента на 1989 г. от тогавашното неформално независимо дружество „Екогласност“ -Казанлък. По негова инициатива бе отправено открито писмо до всички медии, както и до Общинските власти в Казанлък, до министерства и пр. Бе организирана подписка всред казанлъчани подписана от над 10 хил. души. Имаше митинги, шествия, залесяване с декоративни дръвчета в района на намиращия се по него време там паметник, както и още много други прояви. За съжаление тази идея не се възприе. А през това време в много градове, включително и в съседния Ст.Загора, в районите на бивши техни казарми бяха направени превъзходни паркове.

Comments are closed.