Честване на 147 години от гибелта на Апостола в Казанлък

На датата 18 февруари се навършват 147 години от обесването на Васил Левски. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Той е основна фигура в българското освободително движение, един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Присъдата му е изпълнена в околностите на тогавашна София, в района на площада, където днес се издига неговият паметник.

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като не е коригирана в учебниците по история. Много български градове избраха днес за отдадат почит към делото и личността на Апостола.

Стара Загора също ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на 18 февруари, а в Казанлък честването е на 19 февруари. В Карлово, родният град на Левски, събитията започнаха още от 13 февруари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram