Честване на 147 години от гибелта на Апостола в Казанлък

0
254

На датата 18 февруари се навършват 147 години от обесването на Васил Левски. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Той е основна фигура в българското освободително движение, един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Присъдата му е изпълнена в околностите на тогавашна София, в района на площада, където днес се издига неговият паметник.

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Разминаването се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като не е коригирана в учебниците по история. Много български градове избраха днес за отдадат почит към делото и личността на Апостола.

Стара Загора също ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на 18 февруари, а в Казанлък честването е на 19 февруари. В Карлово, родният град на Левски, събитията започнаха още от 13 февруари.

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис