Централният казанлъшки булевард се превърна в най-голямата сцена на приятелството

В неделния ден на централния казанлъшки булевард беше пресъздаден сюжетът на магична приказка, написана от Казанлък и представяща всичките му достойнства.

Най-големият уличен карнавал в България- празничното дефиле,събра близо 5000 дефилиращи.

Стотици хиляди туристи от най-отдалечените точки на света се стекоха , за да бъдат част от кулминационния момент на празника на розата, който се организира на община Казанлък, притежаваща правата за провеждането му.

Преди началото на шествието беше запазено двуминутно мълчание в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Официални гости бяха министърът на туризма Евтим Милошев, Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, зам. министърът на земеделието и храните Деян Стратев , посланикът на Китай Нейно Превъзходителство г-жа Донг Ксиаоджун,Ива Радева- областен управител Стара Загора, Проф. Николай Овчаров, бригаден генерал Маргарит Михайлов, народни представители от 49-тото народно събрание,кметове на общини, общински съветници  директори на държавни и общински институти,представители на официалните делегации от Джунгнанг-Гу-Република Корея, Дзинан-Китай, Лай Чау-Виетнам, Дидимотика-Гърция, Кочани-Северна Македония и Кремона-Италия и почетни граждани на Казанлък.

Небето беше обагрено в приказни цветове от фойерверк шоу.

„Тук преди 121 години нашите розопроизводители и розотърговци създават апогея на своя труд-Празника на розата. През 2023 година едно от най-силните предизвикателства беше да защитим нашето чисто национално розово масло в европейския парламент и ние го направихме“ каза в приветствената си реч кметът на Казанлък Гашина Стоянова“

Водени от Царица роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички на шествието преминаха танцови школи, фолклорни ансамбли от цял свят, звезди от българската циркова и театрална сцена. 

Читалищата преминаха, представящи ритуала „Розобер“ и разпръскващи розов цвят.

На шествието се изявиха спортните клубове от община Казанлък с демонстрации,Съюз на транспортните синдикати в България, дружества и организации.Преминаха различни превозни средства.

Детството и младостта на Казанлък бяха представени от дефилирането на казанлъшките детски градини и училища и профилирани гомназии,както и на  Дневен център за деца с увреждания,  Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Защитено жилище.

Богата палитра от народни носии, военни униформи и традиционни кюстюми се разходиха в дефилето, бяха разиграни традиционни танци и звучаха народни песни от цял свят.

„Държавата стои твърдо зад националния продукт-розовото масло и ще продължаваме да го защитаваме“ заяви в речта си министърът на туризма Евтим Милошев,

Цял свят днес туптеше с казанлъшко сърце и сподели 121-я Празник на розата в приятелство, което претопи цветовете на националните си флагове в един общ-розов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram