Ученици от Дъбово задържани, произвеждали наркотици. Държали ги в църква – Видео

В старозагорското село Дъбово, община Мъглиж, е установена, задържана и привлечена към наказателна отговорност организирана престъпна група, занимавала се с държане и разпространение на наркотични вещества. Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов по време на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Стара Загора и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Става дума за петима души. „Наглостта на хора от тази категория извършители стига дотам, че в определен период от време тези високорискови вещества са били съхранявани в сградата на храма в село Дъбово“, посочи още Атанасов и уточни, че определено лице, в качеството си на обслужващ персонал, е имало достъп до храма. Лицата са съхранявали големи количества коноп – задържани са 43 килограма суха листна маса и 275 килограма сурова листна маса. Има данни, че групата работи от началото на тази година, допълни той.

Специализираната полицейска операция е проведена под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора по образувано преди това досъдебно производство. В настоящия момент всички сме свидетели на едно порочно явление, а именно разпространението на високорискови наркотични вещества както в областта, така и в цялата страна, отбеляза окръжният прокурор. 

Двама от участниците в организираната престъпна група са ученици на 18 години, които са подпомагани в дейността си от техните родители. Има и пето лице, което няма роднинска връзка с групата, коментира заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов. Към момента няма данни наркотичните вещества да са били разпространявани в училища, такива количества могат да се съхраняват и с други цели, сред които трафик, каза още той. 

Наблюдаващият прокурор Петя Драганова посочи, че спрямо петимата са повдигнати обвинения за четири тежки умишлени престъпления. За всяко едно е предвидено различно наказание. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел – получаване на доходи от престъпна дейност, свързана с извършване на престъпления против народното здраве – държане и разпространение на наркотични вещества и засяване и отглеждане на растения от рода на конопа. За всяко отделно престъпление е предвидено отделно наказание „лишаване от свобода“, посочи тя. Най-тежкото предвидено наказание е „лишаване от свобода“ от пет до 15 години и глоба в размер на 20 до сто хиляди лева за държане на наркотични вещества с цел разпространение. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram