Казанлъшка пианистка с номинация за Музикант на годината

Талантливата казанлъшка пианистка Надежда Цанова е сред номинираните в национален конкурс за избор на „Музикант на годината“ в класическите жанрове. Сред първоначалните номинации на Предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР бе и Елена Юлиянова, която е учител на Надежда от прохождането й като музикант в ШИ „Емануил Манолов“.

Освен голямата награда „Музикант на годината“ – уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които „Активна творческа дейност“, „Ансамбъл на годината“, „Музикален проект на годината“, „Премиера“, „Юбилей“, „Млад музикант на годината“ и др. 

За наградата „Музикант на годината“ могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители, както и музикални проекти се състезават в отделни категории: „Ансамбъл на годината“ и „Музикален проект на годината“.

Гласуването е еднократно в интернет на адрес muzikant.bnr.bg.

Елена Юлиянова, която е родом от Харков, Украйна, е сред най-успешните клавирни педагози в страната. Нейни възпитаници са носители на множество призови награди от национални и международни конкурси в страната и чужбина. Сред тях са Надежда Цанова, Сибел Зейнелова, Никола Георгиев, Александра Симеонова, Златомир Трифонов, Виктор Владков и др. Юлиянова е преподавател в класа по пиано в Школа по изкуствата при НЧ „Искра“.

Преди дни Юлиянова прикани казанлъчани да дадат своя глас за Надя Цанова, като един безспорен талант, прекрасен музикант, пианистка и гордост за града ни.

Надежда Цанова е изключително талантлива пианистка, която още на 11 години печели първа награда от конкурса „Нашите деца свирят Бах“, а година по-късно „Grand Prix“ от същия конкурс. Следва период през който печели повече от 30 награди от наши и международни клавирни конкурси. На 16 годишна възраст прави своят дебют със симфоничния оркестър на Харков, Украйна изпълнявайки концерт за пиано и оркестър от Роберт Шуман.

Дипломира се с магистърска степен по пиано в НМА “П.Владигеров” София и започва специализация в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия. Паралелно с това завършва и „Schola Cantorum “ в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист – „Diploma Di Concert“. Първата награда от международния конкурс за пианисти в Париж „Flame“(2013), слага началото на международната й концертна кариера. Осъществява концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира на симфоничните оркестри на Харков- Украйна, Токио- Япония, Илинойс – Чикаго – САЩ, Адана – Турция, Регенсбург -Германия , камерния оркестър на „Солистите на Залцбург“ – Австрия, оркестъра на Българско Национално Радио и Софийска филхармония. Младата пианистка редовно изнася солови рецитали в Италия, Белгия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Австрия, Русия, Украйна, Турция, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Япония, Китай, САЩ и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram