Изследват проби за коронавирус на хоспитализирани в казанлъшката болница

Във връзка с първите случаи на коронавирус у нас заседава и Областният медицински съвет, създаден със заповед на областния управител Гергана Микова. На заседанието присъстваха директорът на РЗИ д-р Станимир Станков, кметове и зам.-кметове на общините от областта, командирът на Втора механизирана бригада ген. Шопов, директорът на „Териториална дирекция“ към ДАНС Георги Георгиев, окръжният прокурор Дичо Атанасов, представители на ОД МВР, директори на болнични заведения, директорът на ЦСМП-Стара Загора д-р Маргарита Павлова, директорът на РУО Татяна Димитрова, представители на здравни институции. 
Заседанието бе свикано от областния управител заради потвърдените 4 случая на коронавирус в градовете Габрово и Плевен. Директорите на болници докладваха предприетите мерки за ограничаване разпространението на вируса. 
Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, заяви, че болницата разполага с 200 броя индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и други индивидуални средства за защита. В момента в Инфекциозното отделение на здравното заведение има 25 пациенти под наблюдение. Утре в лабораторията към болницата се очаква да пристигнат 7 проби от Ямбол. Досега няма положителни проби на изследвани за коронавирус лица. 

Д-р Кети  Маналова, директор на болницата в Казанлък, заяви, че утре към лабораторията в Стара Загора ще бъдат изпратени 10-12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в болницата. Тя, както и останалите й колеги от болници от областта, изразиха притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър. 
Всички болници са въвели и спазват строго предписаните мерки за ограничаване на разпространението на вируса у нас. 

Представителите на ОД МВР съобщиха, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на лицата, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията. 
Проф. Йовчев докладва още, че лабораторията към болницата разполага в момента с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, всички са отрицателни. 
На своето заседание, по предложение на кметовете на общините, Областният медицински съвет взе решение да бъдат прекратени временно приемните дни в институциите, където се провеждат такива. Служителите в администрациите, които работят с граждани, ще бъдат оборудвани с лични предпазни средства.    

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram