Уникална изложба показва съкровищата от гробницата на Севт ІІІ

 На 10 април от 18.30 ч. в Националния археологически институт и музей при БАН в София официално бе открита изложбата „Мечът на Севт III“. Ножницата от гробницата на тракийския владетел в могилата Голяма Косматка, открита заедно с други изящни предмети, между които златен венец, златен киликс, сребърна мида с позлата и др., е реставрирана с финансовата подкрепа на „Уникредит Булбанк“ и с експертните консултации на „Работилницата за скъпоценни камъни“ във Флоренция. Откритието бе направено през есента на 2004 г. от експедиция ТЕМП с ръководител ст. н. с. д-р Георги Китов (НАИМ при БАН) в сътрудничество с ИМ „Искра“ – Казанлък.

На откриването на изложбата с изцяло казанлъшко участие специален гост бе г-жа Кристина Ачидини – ръководител на Държавните музеи на Флоренция. Сред официалните гости бяха и Негово Превъзходителство Марио Контичели – посланик на Италия в София; Левон Хампарцумян – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Уникредит Булбанк“; почетният консул на Италия за регион Стара Загора – Марко Боцети; заместник кметът на община Казанлък Петър Косев и др.
Директорите на Националния Археологически Институт с Музей при БАН и Исторически музей „Искра“ – Казанлък – доц. д-р Людмил Вагалински и Момчил Маринов приветстваха със слова многобройната публика, дошла да види изящните тракийски предмети – меч и ножница на тракийския цар Севт III. Освен оръжието на владетеля, в експозицията са изложени още златните апликации за конска сбруя, златни и железни апликации за кожена ризница, бронзовите наколенници и шлем.
Реставрацията на ножницата е по проект, финансиран от „Уникредит Булбанк“. Заслуга за неговото осъществяване има заместник-директорът на института ст.н.с. д-р Мария Рехо. Община Казанлък спомогна тази благородна идея да се превърне в реалност. Реставратор на царската ножница е доц.д-р Георги Мавров, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и д-р Петя Пенкова, експерт-реставратор към лабораторията на НАИМ при БАН.
Финансовата подкрепа на „Уникредит Булбанк“ е много важна, за да се превърне откритата през 2004 г. ножница в ценен експонат в неговата завършеност. За съпричастността на финансовата институция към историческото наследство на територията на община Казанлък заместник-кметът Петър Косев връчи паметен знак на Общината на главния изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян.
Изложението, което е под патронажа на Посолството на Италия и в сътрудничество с Италианския културен институт в София, ще остане за посещение в столицата до 8 май.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram