Убиецът от Манолово бил открит в …полицията

Осъден на доживотен затвор за убийство в Бурса преди 26 години жител на павелбанското село Манолово ще застане пред старозагорската Темида след  издирване от Интерпол.

73-годишният Осман Халил Кестел бе задържан на 7 януари, след като сам отишъл в РУ Полиция- Казанлък, за да иска да му издадат нова лична карта, а от ОДМВР, Стара Загора съобщиха за ареста.

При проверка в системата лъснало, че името му фигурира в червения бюлетин на Интерпол от 10 септември 2020 година по искане на истанбулския съд, който е постановил доживотно наказание за убийство в Бурса. Присъдата е от 2011-а, а смъртта на някой си Ертугрул  Чебмер е била констатирана  на 6 септември 1996-а. Тогава Кестел е бил разпитван от полицията заедно с две жени в качеството му на заподозрян. Чембер е намерен мъртъв в дома си, смъртта според патоанатомите  настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма.

Мъжът прекарал по онова време около седмица в ареста, след което е бил освободен и следите му се загубили. На разпитите Кестел отрекъл да е участвал в убийството, но съдът в Истанбул през 2011-а е бил категоричен и му отсъжда до живот и още 10 години за грабеж.

Според жителите на родното му село мъжът напуснал България в началото на 90-те години, тогава заминал за Турция със съпругата си Майе (родена през 1952-а), дъщеря си Силвия и сина Халил, след като продали бащината си къща. Завърнал се след много години и се установил в изоставена постройка, но твърде бързо си спечелил неприязънта на околните заради множество кражби на покъщница наоколо. Преди време дори го „поступали“ след поредно влизане в чужда собственост и той заминал в неизвестна посока. Последният му адрес, на който е бил регистриран, е в близкото Средногорово, а според запознати през м.г. работел като пазач на черешова градина в землището на село Тъжа.

На 13  октомври м.г. старозагорският окръжен съд е заседавал по казуса с Кестел в съответствие с искането на истанбулските си колеги за признаване на произнесената някога  присъда, но мъжът не се появил в залата, тъй като не получил надлежно призовката, припомнят си юристи.

Насрочено е ново заседание на 19 януари, тогава тричленен състав на наказателното отделение ще трябва да прецени всички събрани доказателства за виновността на Осман Халил и ще реши дали доживотното му наказание трябва да започне да се изтърпява и къде. Дотогава Кестел ще бъде в следствения арест, където е въдворен  с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 8 януари т.г.

По думите на кмета на село Манолово Мурад Моллаахмед  преди 2-3 години близки на Кестер се появили в България  , но категорично отказали да говорят за съдбата му. 50-годишната дъщеря Силвия дори се водела като жителка на село Александрово, а  46-годишният й брат Халил имал адрес на улица „Княгиня Мария Луиза“, където живеели съвсем други хора. Той самият научил от съдебно известие, че съселянинът му има доживотна присъда за убийство в Турция преди четвърт век.

Телеграф

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram