ТрУ се включва в борбата с рака

Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на нова молекула, разработена от българския учен Филип Фратев, за създаване на първото негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци. Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са изключително обнадеждаващи. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак на млечната жлеза, напълно изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия.

Амбицията на ректора доц. д-р Добри Ярков е със създадения екип от учени от различните клинични дисциплини на ВМФ и в сътрудничеството с фирма  „Микар 21“ да бъде създадено първото лекарство, което се прилага с приемане през устата за лечение на кучета и котки. Това ще бъде изключителен пробив във ветеринарната медицина и основа за разработване на медикамент и за лечение на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория „Звездно Общество“, откривател и кръстник на много астероиди, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници. През последните години научните му търсения са свързани с откриване на нови лекарствени молекули за лечение на рака, Ковид 19 и някои редки заболявания. Освен със световно-известни лаборатории, фирми и университети, ученият с корени от Сопот и родственици, прототипи на романа „Под игото“, работи и с добре развиващи се, иновативни средни училища като Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „П.К.Яворов“. Нейният директор Ангел Живков, с ентусиаста на възрожденец, е готов да включи логистично и училището, което е под патронажа на Тракийския университет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram