Три са основните версии за тежкия авиоинцидент със загинал край Раднево

Три са основните версии за тежкия авиоинцидент, който стана рано тази сутрин в землището на село Землен в община Раднево.

Това съобщи на брифинг пред журналисти окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. „Основните версии на разследване са техническа неизправност на самолета, човешка грешка или непредвидим фактор“, обясни Атанасов.

Той посочи, че и към момента се извършва оглед от експерти от Национална следствена служба. „Към този момент е разпитан само един свидетел, но ще се премине и към разпит на още свидетели. Към момента има назначена само съдебно-медицинска експертиза, предстои да бъдат назначени и други“, обясни още окръжният прокурор.

“Преди извършване на полета около 6:00 часа тази сутрин е имало механик на място, който е проверил техническото състояние на самолета“, каза още Дичо Атанасов. Летателното средство е излетяло от летище в близкото село Коларово. Полетът е планиран и е за пръскане на оризище.

Загиналият е имал дълъг стаж. Това съобщи Христо Христов, председател на Управителния съвет на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

От думите му стана известно, че пилотът е имал летателен опит от 20-30 години, с много пролетени безаварийно часове. Само преди десет дни мъжът е преминал медицински прегледи и няма никакви здравословни ограничения.

Самолетът има техническа летателна годност, която е заверена през март т.г. и е валидна за срок от 12 месеца. Сигналът за инцидента е подаден в 6:27 часа в Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

„На място е установен селскостопански самолет, който е регистриран по надлежния ред“, съобщи пред журналисти по-рано днес директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Лазар Христов. Самолетът е бил закупен преди около 10 години от Германия.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram