Страхотно начало на творческата година за казанлъшките пианисти

Стартира творческата 2020 година за талантливите музиканти от клавирния клас на Елена Юлиянова. Успешно начало постави нейната възпитаничка и ученичка от СУ „Екзарх Антим І” и ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра-1860” Христиана Харалампиева с участието си като солист на концерта на Академичния симфоничен оркестър на Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”, състоял се в София на 5 февруари тази година.

С тази висока чест 9-годишната талантлива пианистка беше удостоена благодарение на завоюваната Голяма награда „ Grand Prize Junior” на Международния конкурс „Вивапиано” в София през април 2019 година. Малката казанлъшка музикантка се представи с „Концертино за пиано и оркестър ” от Ефрем Подгайц, което беше изпълнено за първи път в България. Препълнената концертна зала на Национална Музикална Академия изпрати с бурни аплаузи нейното виртуозно, емоционално и артистично изпълнение!

Едва 5-годишна Христиана пристъпва прага на ШИ „Емануил Манолов” и шансът я среща с клавирния педагог Елена Юлиянова, с която продължава обучението си като ученичка в музикална паралелка на СУ „Екзарх Антим І”. Талант, упоритост, любов и отдаденост на музиката и пианото са прекрасните качества на малката пианистка, разказва музикалният й педагог.

През последвалите години тя демонстрира значителен ръст в музикалното си развитие и постига значими за своята възраст резултати при представянето си на много  музикални конкурси у нас и в чужбина. До момента Христиана е носител на над 70 престижни награди, като повечето награди са  Първи. Сред тях се открояват спечелените през 2019 година Първа, Специална и „ Grand Prize Junior”  на Международния конкурс „Вивапиано” в София, Абсолютна Първа награда с максимален брой точки 100 от 100 възможни на Международен музикален конкурс „Амигдала” в Сицилия – Италия, Специална награда на Европейски младежки музикален фестивал в Камчия – Варна и много други. Освен многобройните и с неизменен успех конкурсни изяви, младата пианистка участва в множество концерти в страната и чужбина. Ярки страници в творческата си биография тя вписа с успешното си участие на концерти по специални покани от видни професори музиканти в Париж – Франция, Никозия и Пафос –  Кипър през 2019 година.

Щафетата на успеха на неуморната Христиана Харалампиева поеха нейните съученици от клавирния клас – младите таланти Тома Вълков, Адриана Узунова и Виктор Владков с участието си в Националния конкурс „Път към славата”, организиран от Арт. Център „Кърнолски” в град София, състоял се на 22 февруари тази година в Голямата концертна зала на Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Сред многобройните участници от цялата страна – 102 инструменталисти, разделени в 4 възрастови групи, включващи възпитаници на музикалните училища в България, учениците на Елена Юлиянова за пореден път се откроиха на конкурсната сцена със своите неоспорими качества и перфектна подготовка. Те победоносно завърнаха в Казанлък с:

Тома Вълков –  Първа награда

Христиана Харалампиева –  Втора награда

Адриана Узунова –  Диплом за отлично представяне.

В четвърта възрастова група при изключително сериозна конкуренция, когато за три награди, носещи едногодишни стипендии на МОН се борят на равно всички инструменталисти Виктор Владков отново впечатли журито с изключителното си представяне и спечели Втора награда – единствената награда, присъдена за пианисти и едногодишна стипендия на МОН / при връчена Първа такава на цигулар от НМУ „Любомир Пипков”/.

Тома Вълков, Христиана Харалампиева и Адриана Узунова бяха отличени и със Специални Дипломи  „За творчески успехи и популяризиране на руската култура”, връчени от Федерална агенция за общността на независимите държави и международно хуманитарно сътрудничество.

С Диплома  „За висок професионализъм” беше отличена и тяхната преподавателка Елена Юлиянова.

 Новите творчески битки за младите казанлъшки таланти предстоят съвсем скоро!

 Желаем им успехи и непрекъсващ творчески полет!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram