Старият храм Св. Атанасий край Виден продължава да привлича местните

Потопената църква в язовир Копринка край павелбанското село Виден носи името на Свети Атанасий, а днес в деня на светеца почти няма местни, които да помнят времето, когато храмът е бил действащ.

Черквата е била една от най-големите и една от най-красивите в района. Построена е през 1851 – 1854 година изцяло с дарения на местните хора.

Те решили по-бедните да дадат по 500 гроша, а заможните по 1000. Майсторите били извикани отдалече, за акустиката се помни, че е била уникална и причината за това може да се види и днес .Старите майстори са знаели как да постигат това. Зазидали са празни глинени гърнета в стените на определени места и така църковния хор се е чувал от всяко едно място по невероятен начин. Гърне за акустиката дало всяко едно семейство от селото, наричано някога Карагитлии.

 Тази църква не е била потопена от язовира, но водите на река Тунджа са се разливали до тук при неговия строеж и се е наложило селото, в чийто център се е извисявала, да бъде изселено и така църквата се е оказала в ръцете на природата. 

Камбанарията е извън църквата, дървеното стълбище води до купола, в основата си то е разрушено. В църквата са все още видни цветни фризове и множество графити като следи от посетители.

В селото вече има нов храм с патрон Свети Атанасий, осветен през 2020 година. Днес селото празнува светеца и е повод някои от виденчани да посетят стария храм, макар от него да са останали само достолепни руини, но святото място продължава да вдъхва респект и да привлича местните хора, както и любопитни туристи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram