Стара Загора с пешеходни пътеки по нова технология и с висока издръжливост

На 20 август започна полагането на нова хоризонтална пътна маркировка в Стара Загора. Първата демонстрационна пешеходна пътека, направена по технологията студен релефен пластик, бе поставена вчера на бул. „Хан Аспарух“.

Кметът Живко Тодоров и зам.-кметът отговарящ за строителството инж. Янчо Калоянов проследиха поставянето на новата маркировка, която е в бяло и червено и обхваща площ от 37,5 кв. м.

Община Стара Загора започва нова политика по отношение на пешеходните пътеки в града, съобщи Живко Тодоров. Целта е те да повишат безопасността на движение, да не се износват бързо и да имат отлични експлоатационни качества. Гаранцията на този тип маркировка е три години, като в зависимост от пътния трафик тя може да издържи до седем години, предаде КРОСС.

До края на седмицата ще бъде изработен график за най-натоварените кръстовища, като приоритетно ще се обновяват рехабилитирани и с добра асфалтова покривка улици и булеварди в Стара Загора. Първи ще бъдат пешеходните пътеки разположени по бул. „Патриарх Евтимий“, където са едни от най-натоварени кръстовища в града. Следват отсечките от кръговото кръстовище на бул. „Славянски“ посока ПАРК МОЛ и от кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики “ с бул. „Димчо Стаев“ до кв. „Железник“. Приоритетни ще бъдат и пешеходните пътеки в близост до училища и детски градини.

Избраната технология отговаря на всички европейски изисквания и ще подобри безопасността на движение, категорично е ръководството на Община Стара Загора. Материалът съхне бързо, поради което движението се ограничава за кратко време. Съдържа светлоотражателни перли, устойчив е на горива и масла. Структурата му не позволява задържане на вода и образуване на лед, което спомага за високата издръжливост на маркировката.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram